Linkovi

SAD i avganistanski talibani potpisali mirovni sporazum


Američki mirovni pregovarač Zalmaj Kalilzad, levo i mula Abdul Gani Baradar, vrhovni politički vođa talibana, potpisuju mirovni sporazum između talibana i zvaničnika SAD, u Dohi, Katar, 29. februara 2020.

Nakon gotovo 19 godina borbe, predstavnici Sjedinjenih Država i avganistanskih talibana potpisali su mirovni sporazum u subotu u Dohi, u Kataru.

Državni sekretar Majk Pomeo među svedocima je potpisivanja sporazuma, koji bi trebalo da vodi ka razgovoru između talibana i avganistanskih vladinih zvaničnika o okončanju njihovog konflikta i povlačenju i svođenju broja američkih vojnika sa 13.000 na 8.600.

Predsednik SAD Donald Tramp pozvao je talibane i avganistansku vladu da "iskoriste ovu šansu za mir" i rekao da ukoliko budu sprovodili svoje obaveze, "imaćemo energičan put ka okončanju rata u Avganistanu i vraćanja naših snaga kući".

Sekretar za odbranu SAD Mark Esper takođe će izdati zajedničku deklaraciu sa vladom Avganistana, kaže se u Trampovom saopštenju od petka.

Sporazum o smanjenju nasilja između SAD i Talibana stupio je na snagu pre sedam dana i njegov uspeh utro je put za potpisivanje u subotu.

Bivši predsednik Avganistana Hamid Karzai rekao je za avganistanski servis Glasa Amerike: "Veoma smo srećno da vidimo da se događa potpisivanje u subotu. To je dobrodošla stvar. I od tog trenutka, nadamo se da će unutar-avganistanski dijalog započeti što pre, tako da Avganistanci mogu da sednu zajedno i donesu trajni mir našoj voljenoj zemlji."

Predstavnici delegacije talibana međsudobno si čestitaju potpisivanje mirovnog sporazuma sa predstavnicima vlade SAD, u Dohi, Katar, 29. februara 2020. (AP Photo/Hussein Sayed)
Predstavnici delegacije talibana međsudobno si čestitaju potpisivanje mirovnog sporazuma sa predstavnicima vlade SAD, u Dohi, Katar, 29. februara 2020. (AP Photo/Hussein Sayed)

Razgovori između talibana i avganistanskih zvaničnika trebalo bi da počnu za 10-ak dana.

Čelnik strategijskih odnosa u avganistanskom Ministarstvu za mirovne poslove, Nađijah Anvari, rekao je: "Delegacije vlade Islamske Republike Avganistan biće inkluzivna... na način koji će moći da obezbedi dobro predstavljanje Avganistana i da očiva postignuća avganistanskog naroda i njihiovih zahteva u poslednje dve decenije i da se bori za njih."

Bivši talibanski državni tužilac i zamenik ministra pravde, Mavlavi Džalaudin Šinvari rekao je za Glas Amerike da, sa njihove strane, "talibani u unugar-avganistanskog dijaloga žele učešće uticajnih individua, ili drugim rečima - antitalibanskih lidera koji su se ranije borili protiv talibana".

Sporazum predviđa da Avganistan oslobodi 5.000 talibana iz vladinih zatvora, dok su talibani pristali da ne dozvole ekstremistima da koriste tlo Avganistana za planiranje napada protiv Sjedinjenih Država i njihovih saveznika.

Umešanost vlade SAD u Avganistanu, koje je počelo pre gotovo 19 godina, nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, koštalo je Vašington gotovo hiljadu milijardi dolara i 2.400 života pripadnika vojske.

Novinari Glasa Amerike Enjung Čo i Bazhan Hamdrad učestvovali su u pisanju ovog izveštaja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG