Linkovi

Demokrate nezadovoljne sastankom u Beloj kući o kontroverzi oko Rusije i Talibana


Lider većine u Predstavničkom domu Steni Hojer na konferenciji za novinare na Kapitol Hilu posle susreta u Beloj kući.
Lider većine u Predstavničkom domu Steni Hojer na konferenciji za novinare na Kapitol Hilu posle susreta u Beloj kući.

Visoki članovi Predstavničkog doma izašli su sa brifinga u Beloj kući u utorak nezadovoljni onim što je administracija imala da kaže o tvrdnjama da je Rusija nudila nagrade borcima Talibana da ubijaju američke i koalicione vojnike u Avganistanu.

Na drugom brifingu u dva dana, administracija je podelila obaveštajne podatke o navodnoj ruskoj zaveri sa visokim demokratama iz Kongresa, nakon što je sličan brifing održala sa članovima Trampove stranke dan ranije.

“Ono što najviše zabrinjava je što Bela kuća nije imala jasne odgovore", rekao je reporterima kongresmen Adam Smit, predsedavajući Odbora za oružane snage, posle brifinga.

“Mene veoma brine što je njihova prva reakcija bila da se postaraju da predsednik ništa ne zna. To nije normalno", konstatovao je Smit.

“Njihova osnovna pozicija je da su postojali kontradiktorni obaveštajni podaci o toj temi i zato su preduzeli neke korake ali, po mišljenju nekih od nas, nisu preduzeli dovoljno koraka."

U ekskluzivnoj priči koju je objavio prošle nedelje, Njujork Tajms je, pozivajući se na anonimne izvore, objavio da je Tramp obavešten o navodnim ruskim nagradama nuđenim Talibanu, ali da nije ništa preduzeo.

Tramp i drugi zvaničnici Bele kuće tvrde da predsednik nikada nije bio informisan o obaveštajnim podacima koji se tiču navodne ruske zavere nuđenja nagrade Talibanima.

“Obaveštajni podaci se proveravaju pre nego što dođu do predsednika Sjedinjenih Država. U ovom slučaju, nisu bili potvrđeni”, kazala je u ponedeljak portparolka Bele kuće, Kejli Mekeneni, kada su je novinari pitali zašto predsednik nije bio obavešten.

Međutim, neki visoki zvaničnici priznaju da su dokazi o tome razmenjeni unutar američke obaveštajne zajednice kao i sa saveznicima čiji su vojnici potencijalno ugroženi.

Portparolka Bele kuće Kejli Mekeneni na dnevnom pres brifingu u Beloj kući u Vašingtonu, 29. juna 2020.
Portparolka Bele kuće Kejli Mekeneni na dnevnom pres brifingu u Beloj kući u Vašingtonu, 29. juna 2020.

U izveštajima medija kao što su Njujork Tajms, CNN i drugi, takođe se navodi da su neke od informacija bile uključene u predsednikov dnevni brifing, skup svih najvažnijih obaveštajnih pitanja i informacija, krajem februara. Drugi izveštaji nagoveštavaju da je Tramp dobio pisane informacije o tom pitanju ranije ove godine.

"Na osnovu toga što smo danas čuli, u pitanju su informacije koje je a) predsednik trebalo da zna i b) na osnovu toga što nam je danas rečeno, jeste znao", kazao je kongresmen Adam Smit. "Meni se čini da jeste znao za to."

Drugi visoki demokratski zakonodavci su takođe izrazili zabrinutost oko načina na kojim je administracija reagovala na obaveštajne podatke i bila sklona da umanji potencijalne posledice.

Steni Hojer, vođa demokrata u Senatu kaže da se slaže sa ocenom bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona da je nezamislivo da predsednik nije brifovan o tako važnom pitanju.

Kongresmen Adam Šif, šef odbora za obaveštajna pitanja u Predstavničkom domu, rekao je novinarima: "Treba da razmotrimo koje su sankcije odgovarajuće da bi se odvratile zlonamerne aktivnosti Rusije."

Nakon što je predsednik Tramp na Tviteru demantovao da je bilo šta znao o zaključcima obaveštajne zajednice, lider demokratske manjine u Senatu, Čak Šumer, poručio je da je Tramp “gubitnik u oba slučaja”.

“Ako niste dobili brifing o ovom važnom izveštaju, kako možete da vodite administraciju u kojoj nešto ovako važno nije izneto na tom nivou? A ako vam je prenet izveštaj a vi niste ništa uradili, još gore, neka vas je sramota.”

Republikanci u Kongresu takođe postavljaju pitanje zašto predsednik nije bio obavešten i apeluju na Trampa da ozbiljno shvati optužbe.

Američki državni sekretar Majk Pompeo na konferenciji za novinare o Kini, Iranu i Kovidu-19 održanoj 24. juna 2020.
Američki državni sekretar Majk Pompeo na konferenciji za novinare o Kini, Iranu i Kovidu-19 održanoj 24. juna 2020.

Pokret Taliban u Avganistanu saopštio je da je šef njegove političke kancelarije, mula Abdul Gani Bardar, putem video linka razgovarao sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom i preneo mu uveravanja da islamistički pobunjenici ne dozvoljavaju nikome da koristi Avganistan za planiranje napada na druge zemlje.

Razgovor je vođen u momentu kada se predsednik Donald Tramp nalazi pod sve većim pritiskom Kongresa da istraži medijske izveštaje da je Rusija ponudila novčane nagrade talibanskim borcima da ubijaju američke vojnike u Avganistanu.

„To nije tačno i mi smo to već odbacili“, izjavio je za Glas Amerike politički portparol Talibana Suhail Šahin, iz katarske prestonice Dohe, odgovarajući na pitanje da li je Pompeo pokrenuo temu navodne saradnje Rusije i Talibana.

“Baradar je još jednom ponovio da Taliban ne dozvoljava nikome da koristi tle Avganistana za napade na bilo koju zemlju.”

Portparol Talibana Šahin je rekao da je grupa posvećena sporazumu o izgradnji mira sa Vašingtonom, koji podrazumeva da se svi američki i koalicioni vojnici povuku iz Avganistana do jula 2021. godine, u zamenu za garancije Talibana u domenu anti-terorizma.

Pakt potpisan u Dohi 29. Februara takođe obavezuje pobunjenike da traže političko pomirenje sa drugim avganistanskim grupama kroz direktne pregovore. Međutim, povećano nasilje na terenu i kontroverzna, spora, razmena zatvorenika između vlade Avganistana i Talibana odložila je dugo očekivane inter-avganistanske pregovore koji su prvobitno zakazani za 10. mart.

XS
SM
MD
LG