Linkovi

Mediji: Obaveštajne službe SAD tvrde da talibani planiraju da krše mirovni sporazum


Mula Abdul Gani Baradar, lider delegacije talibana, i Zalmaj Kalilzad, izaslanik SAD za mir u Avganistanu, ruku ju se nakon potpisivanja sporazim u Dohi, Katar.
Mula Abdul Gani Baradar, lider delegacije talibana, i Zalmaj Kalilzad, izaslanik SAD za mir u Avganistanu, ruku ju se nakon potpisivanja sporazim u Dohi, Katar.

Mediji u SAD izvstili su u petak da vlada SAD ima obaveštajne podatke da talibani ne planiraju da se ponašaju u skladu sa obećanjima koja su dali kroz nedavno potpisani mirnovni sporazum sa Sjedinjenim Državama.

NBC njuz citirala je tri zvaničnika obaveštajnih službi SAD, čija imena nisu saopštena, koji su rekli da obaveštajne službe SAD procenjuju da talibani gledaju na mirovni proces kao na način da se osigura povlačenje trupa SAD. Nakon što trupe napuste Avganistan, plan talibana je da napadnu vladu Avganistana, koju podržavaju Sjedinjene Države, kaže se u izveštaju.

U sporazumu između SAD i talibana, potpisanom prošle subote, pozivaju se talibani da prestanu sa pružanjem utočišta teroristima i da uđu u mirovne pregovore sa avganistanskom vladom, a za uzvrat SAD se obavezuju na povlačenje trupa.

Sporazum je otvorio put Vašingotnu za okonačnje najdužeg ameičkog rata i vraćanje kući, tokom narednih 14 meseci, oko 13.000 američkih vojnika iz Avganistana.

Sporazum takođe zahteva od obe strane da se ne napadaju međusobno i obavezuje pobunjeničke grupe da ne izvode samoubilačke ili druge bombaške napade na avganistanske gradske centre.

Nastavak nasilja

Uprkos sporazumu, tokom poslednje nedelje došlo je do povećanja nasilja na bojnim poljima. Ipak, vojni komandanti SAD ostali su istrajni i obećali da će se pridržavati svog dela sporazuma.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo rekao je u četvrtak: "I dalje smo uvereni da vođstvo talibana radi na tome da ispuni svoje obave", uprkos aktuelnom nasilju. Ipak, on je priznao da će "put biti komplikovan".

Talibanski pobunjenici brzo su negirali svoju umešanost u napadu u petak u kom je napadač otvorio vatru na skup u Kabulu, ubivši najmanje 32 ljudi i ranivši 60. Grupa Islamska država preuzela je odgovornost za tak napad.

Sporazim između SAD i Talibana takođe predviđa oslobađanje oko 5.000 talibanskih zatvorenika iz avganistanskih zatvora, kao i 1.000 pripadnika avganistanskih snaga koje drže pobunjenici, o čemu bi trebalo da se razgovara na unutaravganistaskim razgovorima zakazanim za utorak.

Međutim, avganistanski predsednik Ašraf Gani rekao je nakon potpisivanja sporazuma da nije preuzeo nikakve obaveze prema Vašingtonu da oslobodi talibanske zarobljenike.

XS
SM
MD
LG