Linkovi

SAD potvrdile ubistvo dvojice vojnika u Avganistanu


Patrola američkih vojnika na aerodromu u Kabulu - ilustrativna fotografija (Foto: REUTERS/Peter Andrews)
Patrola američkih vojnika na aerodromu u Kabulu - ilustrativna fotografija (Foto: REUTERS/Peter Andrews)

Američke vojne snage u Avganistanu potvrdile su da su najmanje dvojica vojnika ubijena, dok ih je najmanje šestoro ranjeno – u napadu koji je izveo pripadnik avganistanskih vojnih snaga.

Pukovnik Soni Leget izjavio je da preliminarni podaci ukazuju da je pojedinac u afganistanskoj vojnoj uniformi otvorio mitraljesku vatru na američke i avganistanske vojnike u noći između petka i subote u okrugu Šerzad u istočnoj provinciji Nangahar.

“Prikupljamo informacije. Razlog i motiv napada su još nepoznati”, rekao je pukovnik Leget.

Ministar odbrane Avganistana objavio je da u pucnjavi ubijen jedan avganistanski vojnik.

Šah Mahmud Mijakel, guverner istočne avganistanske provincije, izjavio je Glasu Amerike da je napadač ubijen u razmeni vatre. Mijakel je rekao da su trojiica pripadnika avganistanskih specijalnih snaga i nekoliko američkih vojnika među ranjenima.

Taj zvaničnik naveo je da trenutno nije jasno da li je napad posledica nesporazuma vojnika ili je osumnjičeni napadač, kako se izrazio, bio pod nečijim uticajem. Mijakel nije komentarisao mogućnost da bi napadač mogao biti talibanski borac ubačen spolja.

Rend Pol, republikanski senator, se nakon incidenta oglasio putem društvene mreže Tviter, zatraživši povlačenje američkih trupa iz Avganistana.

“Odavno je trebalo da napustimo Avganistan. Skoro dve decenije! Treba da objavimo pobedu I vratimo naše trupe kući”, napisao je Pol.

Sjednjene Države sa talibanima mesecima pregovaraju o mirovnom sporazumu. Ukoliko bude potpisan doveo bi do povlačenja velikog broja stranih vojnika iz Avganistana. Zauzvrat, od pobunjeničkih snaga traže se bezbednosne garancije i učešće u mirovnim pregovorima svih uključenih strana u Avganistanu kojim bi bila okončana neprijateljstva u toj zemlji.

Provincija Nangahar na granici sa Pakistanom, kao i nekoliko okolnih područja, uporišta su talibanskih snaga i militanata povezanih sa snagama takozvane Islamske države Iraka i Levanta.

U Avganistanu se trenutno nalazi 13.000 američkih vojnika. Deo američkih snaga obavlja protiv-terorističke akcije dok je ostatak uključen u misiju koju predvodi NATO – čija je svrha obuka avganistanskih bezbednosnih snaga koje se bore protiv talibana.

XS
SM
MD
LG