Linkovi

Pred mirovne pregovore, 19 ubijenih u eksplozijama mina u Avganistanu


Avganistanski komunalni radnici čite put nakon eksplozije bombe u Kabulu, Avganistan, 26. februara 2020.
Avganistanski komunalni radnici čite put nakon eksplozije bombe u Kabulu, Avganistan, 26. februara 2020.

Devetnaest civila ubijeno je u više eksplozija mina postavljenih pored puta u Kabulu i Kandaharu u nedelju.

Dve eksplozije dogodile su se u avganistanskom distriktu u pokrajini Kandahar u južnom Avganistanu.

U prvom incidentu, kamionet "tojota" koji je prevozio civile nagazio je na minu postavljenu pored puta u blizini sela Šana Nari, kada je ubijeno devet i ranjeno dvoje u subotu popodne, izjavio je portparol pokrajinske policije Kandahara, Džamal Barakzai.

Drugi incident dogodio se u blizini sela Tadžav, kada je kamionet pogođen minom i kada je ubijeno osam ljudi u subotu uveče.

U međuvremenu u Kabulu, muškarac i žena ubijeni su prilikom pokušaja pripadnika snaga bezbednosti da deaktiviraju nagaznu minu.

Ove civilne žrtve događaju se u danu kada je predsednik Avganistana Ašraf Gani najavio da će osloboditi preostalih 400 talibanskih zatvorenika - što je uklanjanje poslednje prepreke za početak direktnih razgovora sa tom militantnom grupom.

Smanjenje civilnih žrtava i rad ka postizanju prekida vatre očekuje se da budu najviši prioriteti avganistanskog tima, koji je mešavina vladinih predstavnika, predstavnika drugih političkih frakcija i aktivista civilnog društva, kada se sastanu sa talibanima u Dohi narednih dana. Dve strane bi trebalo da pregovaraju o političkom sporaumu koji okončava četiri decenije dug konflikt u Avtanistanu.

"U narednih nekoliko dana, očekujemo okončanje oslobađanja zatvorenika, zatom put tima Islamske Republike u Dohu, gde će odmah započeti unutaravganistanski razgovori", tvitovao je u ponedeljak ujutro Zalmaj Kalilzad, specijalnih izaslanik Sjedinjenih Država za pomirenje u Avganistanu.

Kalilzad, koji predvodi američke pregovore sa talibanima, predlpožio je da hitno započnu unutaravganistanski pregovori. Međutim, deo sporazma SAD sa talibanim - posebno obećanje o oslobađanju 5.000 talibanskih zatvorenika kao preduslov za započnjanje direktnih pregovora sa avganistanskom vladom - iziritiralo je Ganija koji je osetio da mu palica izmiče iz ruku.

Ganijeva vlada od onda razvlači proces oslobađanja zatvorenika, pokušavjući da to poveže sa proglašenjem prekida vatre od strane talibana. Ne samo da su talibani više puta odbijali takve zahteve Ganijeve vlade, već su napadi protiv avganistanskih snaga učestali.

I videu kojim se obraćao regionalnoj konferenciji prošlog meseca, Gani je rekao da su talibani ubili više od 10.000 pripadnika avganistanskih snaga bezbednosti u mesecima nakon sporazuma SAD-talibani u februaru.

Raspoloženje javnosti u Avganistanu čini se da preteže na stranu optimizma povodom početka razgovora. Ipak, čuju se i kritike po društvenim mrežama, posebno od strane grupa za zaštitu ljudskih prava i prava žena, zbog oslobađanja 400 tvrdokornih talibana.

Postoji zabrinutost da tim koji je konačno formiran da predstavlja avganistansku vladu i druge avganistanske frakcije, nije reprezentativan.

"Tim kabula još nije kvalifikovan, rekao bih. Oni su deca velikih političkih krila. Čini se kao da je na sceni ista stara raspodela. Javno mnjenje nije celo reprezentovano", rekao je Muštak Rahim, nezavisni politički analitičar iz Kabula.

On dodaje da, međutim, u isto vreme svi žele da unutaravganistanski pregovori započnu.

XS
SM
MD
LG