Linkovi

Avganistanske vlasti planiraju oslobađanje više stotina talibana


Oslobođeni zatvorenici okupljaju u se u Kabulu (Foto: Reuters/Mohammad Ismail)
Oslobođeni zatvorenici okupljaju u se u Kabulu (Foto: Reuters/Mohammad Ismail)

Avganistanske vlasti planiraju oslobađanje 900 talibanskih zatvorenika – u danu kada je primirje sa talibanima ušlo u treći i poslednji dan. Prekid u borbama, koji je počeo 24. maja povodom ramazanskog Bajrama održava se širom države, saopštili su avganistanski zvaničnici.

Prethodno, vlasti te zemlje su na predlog talibana o prekidu vatre odgovorile najavama o nameri oslobađanja 2000 zatvorenika militanata, objavio je avganistanski servis Radija Slobodna Evropa.

“U utorak će biti oslobođeno 900 ljudi”, izjavio je Džavid Faisal portparol Saveta nacionalne bezbednosti, rekavši da bi tačan broj mogao zavisiti od pravnih procedura.

Stotinu talibanskih zatvorenika u ponedeljak je oslobođeno u provinciji Bagram severno od Kabula.

Džavid Faisal je na društvenoj mreži Tviter objavio da se, kako je precizirao, radi o gestu dobre volje koji bi trebalo da unapredi mirovne napore uključujući produžetak primirja i hitan početak direktnih razgovora avganistanskih strana u sukobu.

Predstavnici Sjedinjenih Država i talibana su u februaru potpisali sporazum čija je svrha okončanje najdugotrajnijeg vojnog angažmana u američkoj istoriji. Sporazum sadrži i raspored povlačenja američkih trupa iz Avganistana – za šta je uslov poštovanje postignutog dogovora talibanske strane.

Takođe, dogovoreno je da Kabul oslobodi 5.000 zatvorenika – dok bi talibani na to trebalo da odgovore puštanjem na slobodu 1.000 osoba – nakon čega bi trebalo da uslede pregovori avganistanskih strana u sukobu.

U Avhanistanu je raspoređeno oko 12.000 američkih vojnika. Uz to SAD imaju godišnji izdatak od četiri milijarde dolara za održavanje avganistanske vojske. Sjedinjene Države rasporedile su oko 12.000 vojnika u Avganistanu.

Sa druge strane, talibanski militanti pod kontrolom drže polovinu teritorije Avganistana i nisu prekinuli organizovanje i izvođenje napada u periodu od kada je potpisan sporazum.

Od 23. maja u napadima koje su tokom Ramazana izveli talibani poginulo je najmanje 146 građana – dok ih je 430 ranjeno.

XS
SM
MD
LG