Linkovi

Tramp odobrio sankcije protiv Međunarodnog krivičnog suda


Sedište Međunarodnog krivičnog suda u Hagu (arhivski snimak)
Sedište Međunarodnog krivičnog suda u Hagu (arhivski snimak)

Predsednik SAD Donald Tramp izdao je u četvrtak uredbu kojom se odobravaju sankcije protiv zvaničnika Međunarodnog krivičnog suda (MKS) koji istražuju da li su američke snage počinile ratne zločine u Avganistanu.

Zvaničnici Trampove administracije saopštili su da međunarodni sud sa sedištem u Hagu preti da naruši američki suverenitet i optužili Rusiju da ga zloupotrebljava u svoje svrhe, prenosi agencija Rojters.

Trampovom uredbom se daju ovlašćenja državnom sekretaru Majku Pompeu da u saradnji sa sekretarom za finansije Stivenom Mnučinom blokira imovinu u Americi, pojedinaca uključenih u istragu i da spreči njihov ulazak u SAD, kao i članova njihovih porodica. To se navodi u pismu koje je Tramp tim povodom uputio Predsedavajućoj Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Aktivisti za ljudska prava oštro su kritikovali najnoviji potez Bele kuće. Andrea Praso, direktorka kancelarije Hjuman ratjs voča u Vašingtonu, rekla je da se time pokazuje "prezir za globalnu vladavinu prava" i da je reč o "otvorenom pokušaju opstrukcije".

Glavna tužiteljka Međunarodnog krivičnog suda Fatu Bensuda želi da istraži moguće zločine počinjene između 2003. i 2014. godine, među kojima su i masovna ubistva civila za koje su odgovorni Talibani, kao i navodna mučenje zatvorenika od strane avganistanskih vlasti i u manjoj meri američkih snaga i CIA-e. Početak istrage je odobren u martu.

Međunarodni krivični sud je osnovan 2002. godine da bi procesuirao ratne zločine, genocid i zločine protiv čovečnosti. Ima jurisdikciju samo kada države članice nisu u mogućnosti ili nisu spremne da same procesuiraju te zločine.

SAD nikada nisu bile članice MSK. Avganistan jeste, ali vlasti te zemlje tvrde da bi lokalni sudovi trebalo da se bave bilo kojim slučajevima ratnih zločina.

Trampova administracije je pre godinu dana uvela ograničenja na putovanje i druge sankcije protiv zaposlenih u Međunarodnom krivičnom sudu.

XS
SM
MD
LG