Linkovi

U Dohi počeli pregovori zaraćenih strana u Avganistanu uz posredstvo SAD


Pregovori zaraćenih strana u Avganistanu u Dohi
Pregovori zaraćenih strana u Avganistanu u Dohi

Predstavnici avganistanske vlade i talibana sastali su se u Dohi na istorijskim mirovnim pregovorima nakon gotovo dve decenije rata u kojima su stradale desetine hiljada vojnika i civila. Pregovori zaraćenih strana u Avganistanu odvijaju se uz posredstvo SAD.

Državni sekretar Majk Pompeo apelovao je u Dohi na obe strane da iskoriste priliku i postignu mirovni sporazum.

"Naravno, vi ćete odlučiti o budućem političkom sistemu. Ali ne mogu dovoljno jako da naglasim koliko apelujem na vas da iskoristite ovu priliku", rekao je Pompeo na ceremoniji koja je označila početak direktnih razgovora.

On je ocenio da će pregovori zahtevati mnogo teškog rada i žrtvovanja, ali da je kroz njih moguće postići održiv mir nakon 19 godina rata.

Predsedavajući avganistanskog mirovnog saveta Abdulah Abdulah rekao je da bi dve strane trebalo da postignu kompromis, čak i ako ne budu saglasne u pogledu svih tačaka.

"Moja delegacija u Dohi zastupa politički sistem koji podržavaju milioni muškaraca i žena, iz različitih kulturnih, socijalnih i etničkih slojeva društva u našoj domovini", naveo je on.

Lider Talibana Mula Baradar Akund rekao je da bi Avganistan trebalo da ima "islamski sistem gde nema diskriminacije i sva plemena i ljudi svih etničkih pripadnosti žive u ljubavi i bratstvu".

Pompeo je upozorio da će obim buduće američke finansijske pomoći Avganistanu zavisiti od "njihovih odluka i postupaka".

Američki specijalni izaslanik Zalmaj Halizad rekao je da je glavni uslov sprečavanje terorizma, ali da će zaštita manjina i prava žena takođe uticati na buduće odluke o izdvajanju novca u Kongresu za Avganistan.

Evropske diplomate su u Kabulu poručile da prekid vatre mora biti prioritet u pregovorima.

"Talibani moraju da prestanu da napadaju avganistansku vojsku i civile, nasilje može potencijalno da ugrozi pregovore", rekao je neimenovani diplomata za Rojters.

Zvaničnici, diplomate i analitičari kažu da je dovođenje dve strane na pregovore značajan pomak, ali da ne znači da će postizanje mira biti lako.

"Moraće da se pregovara o brojnim suštinskim pitanjima o tome kakvu zemlju žele da naprave", rekla je Debra Lajons, specijalna predstavnica UN za Avganistan.

Ceremonija u Dohi dešava se dan nakon obeležavanja 19. godišnjice napada 11. septembra u Njujorku, koji je uzrokovao da se SAD vojno angažuju u Avganistanu.

SAD su intervenisale u Avganistanu po naređenju tadašnjeg predsednika Džordža Buša mlađeg, dok je vođu Al Kaide Osamu bin Ladena štitila tadašnja radikalna islamistička vlast. Amerika je tada podržala lokalne neprijatelje talibana.

Iako je režim ubrzo pao, talibani su se pregrupisali i nastavili da ratuju, a u sukob su uvučene i susedne zemlje, kao i NATO trupe.

Pregovori dve strane bili su predviđeni sporazumom o povlačenju vojske koji su potpisali SAD i talibani u februaru.

SAD su smanjile broj vojnika i očekuje se da do novembra u Avganistanu ostane manje od pet hiljada, dok ih je u momentu potpisivanja sporazuma bilo 13 hiljada.

Od 2001. u ratu u Avganistanu je poginulo više od 2.300 američkih vojnika.

XS
SM
MD
LG