Linkovi

Korona u Srbiji ne posustaje, više od 5.000 novoobolelih, struka protiv ublažavanja mera


Arhiva - Pacijenti oboleli od Kovida 19 u Opštoj bolnici u Novom Pazaru, 15. marta 2021. (Foto: Rojters/ Zorana Jevrić)
Arhiva - Pacijenti oboleli od Kovida 19 u Opštoj bolnici u Novom Pazaru, 15. marta 2021. (Foto: Rojters/ Zorana Jevrić)

U Srbiji je u protekla 24 sata, do četvrtka u 15 sati, potvrđeno 5.226 novih slučajeva Kovida 19 od testiranih 17.530, dok je preminulo 36 ljudi, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Na bolničkom lečenju danas je 6.577 pacijenata, a 242 su na respiratorima. Od početka epdemije u Srbiji je registrovano 571.895 zaraženih kovidom, a preminulo je ukupno 5.075 obolelih.

Sve dok god imamo više primljenih nego otpuštenih pacijenata zaraženih koronavirusom ne možemo govoriti o popuštanju mera, bilo bi besmisleno, poručio je član Kriznog štaba imunolog Srđa Janković i podsetio na zahteve medicinskog dela štaba da mere budu još oštrije, uz potpuno dvenedeljno zaključavanje.

Janković je za RTS ponovio poziv da se sve važeće mere striktno poštuju i upozorio da broj zaraženih raste, što stvara veliki pritisak na zdravstveni sistem, pa se na bolničko lečenje primaju samo najteži pacijenti.

Ne mogu dovoljno da naglasim koliko je situacija ozbiljna. Trijažni centri su opetrećeni, sada je situacija teža jer preovlađuju pacijenti sa težim kliničkim slikama, rekao je Janković, apelujući da se građani odmah po pojavi simptoma jave lekarima.

On je ukazao na sve veći prisustvo britanske varijante koronavirusa, navodeći da je britanski soj zarazniji i agresivniji.

Janković smatra da je "veliki izazov" sprovoditi masovnu vakcinaciju u trenutku masovnog zaražavanja jer mnogi obole iako su vakcinisani zato što dođu u kontakt sa virusom pre nego što vakcina uspe da podstakne imunloški odgovor organizma.

On je naglasio da je zaštita posle dve-tri nedelje nakon primljene druge doze velika - oko 97 odsto u onosu na nezaštićenost ako se vakcina ne primi na vreme.

Vakcinisan svaki treći Beograđanin

Prvu dozu vakcine protiv korona virusa primilo je 424.085 Beograđana ili 30,12 odsto punoletne populacije, objavio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Revakcinisane su 272.293 osobe, odnosno 19,34 odsto punoletne populacije, naveo je Vesić na Fejsbuku. U populaciji građana između 65 i 74 godine vakcinisano je 59,09 odsto Beograđana. Nastavljamo sa vakcinacijom, Beograd pobeđuje, poručio je Vesić.

Privedeni zbog sumnje da su falsifikovali potvrde o vakcinaciji

Policajci su sprečili da se na Beogradskom sajmu izda lažna potvrda o vakcinaciji protiv kovida 19 i uhapsili volontera M. P. (1989), za kojeg se sumnja da je unosio podatke o vakcinaciji građana bez njihovog prisustva, saopšteno je iz MUP-a, preneli su RTS i Tanjug.

Sumnja se da je kao volonter angažovan za unos podataka o vakcinaciji u hali Beogradskog sajma, unosio podatke o vakcinaciji i revakcinaciji građana bez njihovog prisustva.

Premijerka Ana Brnabić rekla je u parlamentu, odgovarajući na pitanje poslanika, da su privedena dva volontera koja su radila na punktu za masovnu vakcinaciju na Beogradskom sajmu privedena.

Ocenila je da je reč o ozbiljnom krivičnom delu, kao i da takve mahinacije nisu moguće, jer Srbija ima savršen informacioni sistem.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG