Linkovi

U Srbiji ponovo više od 5.000 novozaraženih, 30 umrlih


Vakcinacija na Beogradskom sajmu
Vakcinacija na Beogradskom sajmu

U Srbiji je registrovano još 5.346 novozaraženih na 18.017 testiranih uzoraka, pokazuju zvanični podaci. Umrlo je 30 osoba.

Na bolničkom lečenju je 5.099 pacijenata, a na respiratorima 222.

Do ponedeljka su na snazi mere koje podrazumevaju da ne radi ništa sem prodavnica hrane, apoteka i pumpi. Hoće li ove mere biti produžene ili ukinute, Krizni štab će, prema najavama, odlučivati u ponedeljak. Mediji prenose da bi neke delatnosti poput kozmetičara i frizera mogle da budu izuzete od restrikcija, a o tome će frizeri u subotu razgovarati sa premijerkom Anom Brnabić, javlja N1.

Član Kriznog štaba Branislav Tiodorović smatra da će mere morati da budu produžene jer broj novozaraženih neće pasti dovoljno.

On je za TV Prva rekao da bi "situacija bila bolja da su mere posle Sretenja bile u potpunosti sprovedene i da su zatvorena zimovališta i skijališta".

Tiodorović kaže da je ekonomija važna, ali da nema ekonomije bez zdravlja ljudi, niti obrnuto.

Načelnik intenzivne nege Kovid bolnice u Batajnici Dejan Marković rekao je za RTS da je ta bolnica skoro skroz popunjena i da ima skoro 900 bolesnika.

Ocenjuje da je ovaj talas najteži od svih i da se dnevno u tu bolnicu primi 90 pacijenata, te da je u poređenju sa decembrom prošle godine taj broj upola veći.

Marković kaže da je među obolelima i sve veći broj žena i da one sada čine polovinu od ukupnog broja obolelih, dok su ranije 80 odsto činili muškarci.

Vakcinacija i revakcinacija se nastavljaju, a u Srbiji je do sada više od 800 hijada revakcinisanih građana. Prema planu imunizacije Batuta, cilj za ovu godinu je da se vaksniše 1,75 miliona ljudi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa predstavnicima kineske kompanije Sinofarm i dogovorena je nabavka još dva miliona vakcina, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

XS
SM
MD
LG