Linkovi

U Srbiji od koronavirusa umrle još 32 osobe, na snazi nove mere


Priprema bolničkog kreveta za obolelog od koronavirusa u bolnici Dragiša Mišović
Priprema bolničkog kreveta za obolelog od koronavirusa u bolnici Dragiša Mišović

U Srbiji je registrovano još 4.796 pozitivnih na koronavirus na 14.474 testiranih uzoraka, pokazuju zvanični podaci. Umrle su 32 osobe.

Od jutros u 6 važe nove mere prema kojima su ugostiteljski objekti i tržni centri ostali zatvoreni, dok ostale prodavnice i uslužne delatnosti poput frizera i kozmetičara mogu da rade ako obezbede maksimalno 9 kvadratnih metara po osobi, dok teretane i fitnes centri treba da obezbede 16 kvadrata po osobi. Otvorene su i ustanove kulture.

Vlada je najavila da će sprovođenje ovih mera biti strože kontrolisano i da se od prodavnica zahteva da imaju kovid redare koji će kontrolisati koliko je osoba u jednom objektu.

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković pojasnio je za N1 da mogu da rade samo oni objekti koji ispunjavaju tražene uslove. On je ponovio da su lekari u Kriznom štabu tražili da se mere pooštre i da je ovo minimum koji mora da se poštuje jer su "bolnice prepune i epidemija bukti".

Epidemiolog Predrag Kon kazao je za RTS da je medicinski deo Kriznog štaba želeo da sve bude zatvoreno najmanje 14 dana kako bi se spustila aktivnost virusa, ali da postoji ekonomski diktat.

Na konstataciju kako se čini da medicinski deo Kriznog štaba stalno popušta, Kon je rekao da tako izgleda, ali da je primena takvih mera izuzetno teška, gotovo nemoguća. On kaže da su mere ipak pooštrene, a da će inspekcije morati da se pojačaju.

Kon kaže da je zdravstveni sistem "na ivici propasti" i da su mere jedini način da se sačuva.

Na bolničkom lečenju u Srbiji je trenutno 5.899 osoba, a na respiratorima 236. Od ponedeljka ujutru u kovid sistem je ponovo ušao i KBC Bežanijska kosa.

Direktorka te bolnice Marija Zdravković rekla je za RTS da je kovid pacijentima na raspolaganju 250 kreveta, a da će onkološka klinika u toj ustanovi nastaviti nesmetano da radi.

Zdravković je istakla i da je u prethodnom periodu ta bolnica smeštala pacijente sa komplikacijama posle kovida, odnosno da je jedna šestina pacijenata došla zbog urgentnih stanja posle koronavirusa.

Počela vakcinacija studenata

U beogradskim studentskim domovima "Karaburma" i "Studentski grad", kao i u Studenstkoj poliklinici u Krunskoj, počela je imunizacija studenata, saopšteno je iz Vlade.

V.d. direkora Studentske poliklinike Marija Obradović rekla je da je do sada vakcinisano oko 1000 studenata sa hroničnim bolestima, posebnim potrebama, kao i studenti završnih godina medicine, farmacije i fakulteta koji su vakcinaciju organizovali preko studentskih organizacija.

Istakla je i da je veliko interesovanje studenata za vakcinu.

U Srbiju je tokom dana stigla još jedna isporuka Fajzerovih vakcina, ukupno 55.990 doza koje su prebačene na Institut Torlak.

XS
SM
MD
LG