Linkovi

Novozaraženih 4,5 hiljade, preminule 24 osobe, Krizni štab u petak


Arniva - Konferencina za štampu Kriznog štaba za borbu protiv Kovida 19, Foto: video grab
Arniva - Konferencina za štampu Kriznog štaba za borbu protiv Kovida 19, Foto: video grab

U Srbiji je u protekla 24 sata, do četvrtka u 15 sati, registrovano 4.595 novozaraženih korona virusom od 17.049 testiranih, a umrle su 24 osobe, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

EU donira Srbiji 12 miliona evra za borbu protiv Kovida

Evropska komisija je u okviru Evropskog fonda solidarnosti namenila Srbiji skoro 12 miliona evra, kako bi doprinela borbi protiv kovida, saopšteno je iz Delegacije Evropske unije u Beogradu.

Ta sredstva će biti usmerena na hitnu podršku stanovništvu i na mere prevencije, praćenja i kontrole širenja bolesti, kao i za medicinsku i ličnu zaštitnu opremu, a namenjena su i kao nadoknada troškova koje je Srbija prethodno imala u borbi protiv pandemije.

Donacija potiče iz Evropskog fonda solidarnosti i deo je većeg paketa od 530 miliona evra, a planirano je da ukupna pomoć bude usmerena ka 17 zemalja članica i tri zemlje kandidata, među kojima je i Srbija.

Nakon što Evropski parlament i Evropski savet odobre odluku Komisije, sredstva će biti distribuirana državama.

U bolnicama se nalazi 4.359 osoba, od kojih je 213 na respiratorima.

Od izbijanja pandemije registrovan je 503.291 zaraženi, a testirane su 3.106.074‬ osobe Do sada je umrlo 4.644 ljudi, a stopa smrtnosti je 0,92 odsto.

Sednica Kriznog štaba, na kojoj će se razmatrati eventualno uvođenje novih rigoroznijih mera, zakazana je za petak u 11 časova, prenelo je više beogradskih medija.

Premijerka Ana Brnabić je u sredu prilikom otvaranja fabrike u Inđiji, rekla da je sednica trebalo da bude održana danas, u četvrtak, ali da se od toga očigledno odustalo, pa će novo zasedanje biti održano sutra.

Očekuje se da će na sednici u petak prvo biti predočen najnoviji epidemiološki presek i analizirano da li su dosadašanje mere koje se sprovode vikendom imale uticaj na smanjenje broja obolelih i širenje zaraze, preneo je FoNet.

Ukoliko dosadašnje mere nisu dale željene rezultate, medicinski deo Kriznog štaba predložiće pooštravanje mera.

Vučić u Emiratima i o vakcinaciji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u zvaničnoj poseti Ujedinjenim Arapskim Emiratima, razgovarao je danas sa emiratskim preduzetnikom i izvršnim direktorom kompanije Mubadala investment Kaldunom Al-Mubarakom o vakcinaciji i istakao da donosi "strateške važne vesti za Srbiju".

"Izvanredan sastanak sa velikim prijateljem Srbije i mojim dragim drugom Kaldunom Al-Mubarakom o svim važnim temama, a posebno o vakcinaciji i donosim strateški važne vesti za Srbiju", napisao je Vučić na svom instagram profilu. ​

Po dolasku u UAE, a pre ovog sastanka, Vučić je, najavljujući razgovore i o vakcinaciji, rekao da se u Srbiji mora dalje povećavati broj vakcinisanih ljudi.

"Oni (UAE) su prva ili druga zemlja u svetu po vakcinaciji. Vrlo su disciplinovani i ne postoji niko ko se kreće bez maske. Imaju četiri vakcine i svi se vakcinišu. Zavereničke teorije očigledno najbolje prolaze u Evropi, pre svega na jugu. Ali izborićemo se, jer ima mnogo odgovornih koji razumeju probleme sa kojima se suočavamo", poručio je Vučić.

Ukazao je i na problem prisustva britanskog soja koronavirusa, navodeći da on izaziva veću smrtnost, a u Srbiji je njegov udeo već 35 odsto.

"Pravo je čudo da nemamo veći broj mrtvih, ali to je rezultat vakcinacije", istakao je Vučić.

Kritično u bolnici u Batajnici

Situacija u kovid bolnici u Batajnici je kritična i prenapeta, imamo skoro 900 bolesnika, praktično smo popunjeni, a trideset preostalih postelja namenjeno je intenzivnoj nezi lečenja, izjavila je za Novosti direktorka te bolnice Tatjana Adžić Vukićević, preosi FoNet.

Prema njenim rečima u ovoj bolnici sa gotovo 1.000 postelja, u sredu ujutru bila su slobodna samo dva kreveta. Dan ranije otpušteno je 56, ali je primljeno 80 novih pacijenata, bolesne su čitave porodice.

Veliki broj obolelih sa zimovanja tokom sretenjskih praznika, leči se u kućnim uslovima, deseti, dvanaesti dan pod visokom temperaturom, oklevajući da se jave lekarima. Možete onda zamisliti u kakvom stanju dolaze u bolnicu. Ljudi se bore za svaki dah. Guše se u vlastitom telu. Kliničke slike su zastrašujuće, upozorila je Adžioć Vukićević.

XS
SM
MD
LG