Linkovi

Kovid u Srbiji: U evropskom vrhu po proseku zaraženih; novoobolelih 5.500, umrlo 35


Pacijenti oboleli od bolesti koronavirusa, Kovid 19, u Opštoj bolnici u Novom Pazaru, 15. marta 2021. (Foto: Rojters, Zorana Jevtić)
Pacijenti oboleli od bolesti koronavirusa, Kovid 19, u Opštoj bolnici u Novom Pazaru, 15. marta 2021. (Foto: Rojters, Zorana Jevtić)

U Srbiji je, prema zvaničnim podacima u poslednja 24 sata, do utorka u 15 sati, od posledica zaraze Kovidom 19 preminulo 36 osoba. Zabeleženo je novih 5.475 slučajeva oboljevanja, od testiranih 18.158. Na respiratorima 238 pacijenata.

Ivanuša: Srbija peta u Evropi po broju obolelih na 100.000 ljudi

Predstavnik Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marjan Ivanuša izjavio je u utorak da je epidemiološka situacija u Srbiji ozbiljna, jer se intenzivno širi britanski soj virusa, napominjući da je Srbija peta u Evropi po broju obolelih na 100.000 stanovnika.

Ivanuša je za RTS rekao da mere treba da budu na snazi dok ne daju rezultate, uz napomenu što ih se više pridržavamo, rezultati će biti vidljiviji ranije.

Ukoliko to ne činimo, ne samo da će ovakvo stanje trajati, već će se i pogoršati, naglasio je Ivanuša koji dodaje da je jedini način promena ponašanja i vakcinacija.

Britanski soj virusa postaje dominantan, ali vakcina deluje i protiv njega. Kombinacija javno-zdravstvenih mera i vakcinacija daju rezultat, rekao je Ivanuša, uz napomenu da Srbija nije jedinstvena u tome, već je takva situacija u celoj Evropi.

Ako želimo sprečiti ljudske tragedije, držimo distancu, nosimo masku i higijenske mere, apelovao je Ivanuša.

EU donirala sredstva za dezinfekciju

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, ambasador Nemačke Tomas Šib i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović prisustvovali su u utorak predaji dezinfekcionih sredstava u vrednosti od 662.000 evra za pružaoce turističkih usluga u okviru projekta "EU za tebe - kulturno nasleđe i turizam", za šta su rekli da je način da se pomogne u saniranju posledica pandemije kovid-19 na sektor turizma.

On je rekao da je vakcinacija tek na početku, navodeći primer Izraela koji je isto na početku tog procesa imao veliki broj obolelih, a danas već sedam puta manje. Najbolja vakcina je ona koju možete primiti danas, ne sutra ili prekosutra, poručio je Ivanuša.

Prerano je za kovid pasoše, pošto nema dovoljno vakcina, naglasio je on i istakao da nije u svim državama kao u Srbiji, gde se može vakcinisati ko god želi. Kovaks se suočava sa istim problemima, kao i pojedinačne države, mislio sam da će prve vakcine stići do kraja marta, sad se nadam početkom aprila, dodao je Ivanuša, prenosi FoNet.

Kon: Krizni štab u sredu o školama

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je danas da će sutra biti održana sednica Kriznog štaba, na kojoj će se ponovo razmotriti tema škola, ugostiteljskih objekata, ali je savetovao da gde god postoji mogućnost decu ne treba slati u kolektive.

Veći je problem sa zatvaranjem škola i vrtića, rekao je Kon za TV Pink, prenosi FoNet, i naglasio da gde postoji bilo kakva respiratorna infekcija decu ne treba slati u kolektive.

Kon je ukazao da je potrebna nekakva vrsta solidarnosti sa lekarima u crvenoj zoni, ukazujući da je Srbija u situaciji da "joj umiru ljudi, kad se vidi izlaz iz situacije".

Kragujevac: Niko od studenata nije došao da primi vakcinu

U Studentsku polikliniku u Kragujevcu, u kojoj je omogućena vakcinacija bez zakazivanja, do sada nije došao nijedan student kako bi primio cepivo proizvođača AstraZeneka. U Domu zdravlja pretpostavljaju da je problem u izboru vakcine AstraZeneka, koja je trenutno jedina dostupna za prvu dozu imunizacije u Kragujevcu, javila je agencija Beta.

Prema podacima koje je preneo RTS, u Srbiji je do danas ukupno vakcinisano 2.200.121 osoba, dok su drugu dozu primile 875.494 osobe.

Mi u medicinskom delu razmišljamo o situaciji u zdravstvenom sistemu, rekao je Kon i naglasio da i ovo što je popušteno su nužne korekcije i da je pronađen balans. Bez obzira što smo dobri u vakcinaciji, opet to nije dovoljno naglašeno, dodao je on i naveo primer Izraela koji u ovom trenutku zatvara svoje kovid centre, a otvara ekonomiju.

Vakcinisali su populaciju u toj meri da mogu biti sigurno da virus nema snage da se vrati, rekao je Kon.

Vršilac dužnosti direktora Kliničkog centra Kragujevac, dr Predrag Sazdanović, izjavio je da oni koji su preležali koronu, a nisu verovali da virus postoji, sada kažu da bi stavili pet maski na licu samo da se ne bi ponovo razboleli.

"Moramo da pošaljemo jasnu poruku da ono što se sada nama dešava je celokupan presek naše zajednice. Svi smo zajedno u ovome i u zajednici je prirodno da postoje oni koji su skloni da ne veruju, skloni su da izmišljaju. Možda bismo mogli da pričamo o strahu, da u podsvesti svega ovoga što smo svesni, i internet zajednice i ovih nesrećnih demonstracija koje su bile za vikend, postoji strah", naveo je Predrag Sazdanović tokom gostovanja na RTS-u.

Vesić: Otvoriti tržne centare i ugostitelje, koncerti za vakcinisane

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je danas da će Beograd na sednici Kriznog štaba tražiti da se otvore ugostiteljski objekti i tržni centri, ali u kontrolisanim uslovima uz striktno poštovanje mera i nastavak vakcinacije.

"Ne postoji dilema zdravlje ili posao, moramo da nađemo način da se sačuvaju radna mesta i zdravlje ljudi. Ovo nije samo zdravstvena nego i društvena i ekonomska kriza. Moj posao je da sačuvam radna mesta, ali razumem lekare koji se na prvoj liniji fronta bore za zdravlje stanovništva", rekao je Vesić za TV Pink, prenosi FoNet.

Vesić je rekao da se grad priprema za vreme kada će turisti početi ponovo da dolaze i da se razgovaralo o tome da se izdaju sertifikati za hotele gde se popuštuju sve mere i gde su svi zaposleni vacinisani, kao i da se za jun pripremaju dva velika koncerta naših poznatih zvezda gde će besplatne karte moći da dobiju oni koji su vakcinisani.

XS
SM
MD
LG