Linkovi

EU donirala Srbiji 20 opremljenih sanitetskih vozila


Predaja ključeva 20 sanitetskih vozila koje je EU kroz program donacija dodelila Srbiji, uz prisustvo šefa delegacije EU Sema Fabricija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ispred Palate Srbija u Beogradu, 19. marta 2021. (Foto: Instragram profil predsednika Srbije)
Predaja ključeva 20 sanitetskih vozila koje je EU kroz program donacija dodelila Srbiji, uz prisustvo šefa delegacije EU Sema Fabricija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ispred Palate Srbija u Beogradu, 19. marta 2021. (Foto: Instragram profil predsednika Srbije)

Dvadeset novih i potpuno opremljenih sanitetskih vozila dodeljeno je u petak predstavnicima 20 zdravstvenih ustanova u Srbiji kroz program donacije Evropske unije, uz posredovanje UNOPS-a.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je prilikom svečane predaje ključeva vozila da je reč o konkretnom primeru solidarnosti i podrške EU Srbiji i da će ta vozila biti raspoređena tamo gde je to najpotrebnije.

"Zajedno sa ministrima Joksimović i Lončarem u novembru smo predali 12 ambulantnih vozila. Ovo je kontinirani znak podrške koju pružamo Srbiji", naglasio je Fabrici, prenose RTS i Tanjug.

Rekao je da je to deo šire podrške EU Srbiji od početka pandemije i da je u početku pomoć bila u medicinskoj opremi i materijalima, a da su posle, od jula, zaposlili 200 lekara i medicinskih sestara kako bi se pomogli zdravstveni kapaciteti Srbije.

Fabrici je dodao da je EK odlučila i da se srpski budžet pomogne sa 12 miliona evra iz evropskog fonda solidarnosti.

Naglasio je da je vakcinacija prioritet, da se sprovodi u EU uz izvesne poteškoće i izrazio nadu da će vakcinacija biti ubrzana. Čestitao je Srbiji na odličnom sprovođenju vakcinacije stanovništva.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je to veoma važna oprema, posebno u vreme pandemije, koja "znači život" i da je donacija vredna više od 800.000 evra.

Mi smo iskreno zahvalni na ovoj podršci. Hvala i na pomoći koju pružaju u strukturnoj reformi. Mi zaista cenimo pomoć koju poreski obveznici drugih zemalja plaćaju za našu zemlju, rekao je Vučić i podsetio na medicinsku opremu koja je u prethodnom periodu stigla u Srbiju, prenosi FoNet.

Kako je istakao, Srbija je u borbi protiv pandemije od EU i UNOPS dobila pomoć od 8,2 miliona evra, a očekuje još 900.000.

Kovid talas postaje sve veći, za nas je jedino rešenje vakcinacija, vakcinacija i vakcinacija. U ovom trenutku ne postoji ništa važnije od vakcinacije. Vakcina neće spasiti jedan, nego više života, ukazao je Vučić.

Zahvaljujući na donaciji, on je rekao da je to prilika da zdravstveni centri obnove vozni park, što je od značaja za život ljudi i prevoz do bolnica.

XS
SM
MD
LG