Linkovi

Fajon: Stroge regulative EU, nemoguće priznavanje vakcina koje EMA nije odobrila


ARHIVA - Pakovanje ruske vacine protiv koronavirusa Sputnjik V (Foto: AP/Saeed Kaari/IKAC)

Evropska unija ima stroge zakonske regulative za odobravanje i sertifikaciju vakcina i očigledno je da Kovid pasoši Unije neće moći da prepoznaju vakcinu koju Evropska agencija za lekove (EMA) još nije odobrila, izjavila je poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon, odgovarajući na pitanje hoće li EU priznati rusku i kinesku vakcinu.

Nijedna kineska kompanija još nije podnela zahtev za odobrenje... Ako bude odobrena, ruska vakcina može da bude uključena u verziju Kovid pasoša EU, rekla je Fajon za portal Nova S.

"Očekuje se da će Komisija usvojiti svoj predlog o Kovid pasošima tek ove nedelje. Kako još uvek nije na stolu, ne mogu ga komentarisati. Međutim, čvrsto verujem da moramo učiniti sve što je u našoj moći da se što pre vratimo u normalu. Verzija Kovid pasoša EU mogla bi biti samo jedno od rešenja za lakše putovanje i prelazak granice”, rekla je Fajon.

Ona kaže da je i dalje uverena da takva inicijativa mora ostati nediskriminišuća, kao i da se mora poštovati individualno pravo na zaštitu podataka i privatnost.

Kako ističe, postoje standardi kvaliteta, sigurnosti i efikasnosti koje treba poštovati i uzeti u obzir.

"Što se tiče priznatih vakcina, EU ima stroge zakonske regulative za odobrenje i sertifikaciju vakcina. Očigledno je da verzija EU Kovid pasoša ne može prepoznati vakcinu koju EMA još nije odobrila. Konkretno, kada su u pitanju kineske vakcine, nijedna kompanija iz Kine nije podnela zahtev za odobrenje na tržištu. Stoga se takve vakcine ne mogu razmatrati u EU", navodi Fajon.

Ona, međutim, podseća da EMA razmatra usklađenost ruske vakcine Sputnjik V sa uobičajenim EU standardima, kada je reč o efikasnosti, bezbednosti i kvalitetu, i navodi da se to proverava od 4. marta ove godine.

"Tek nakon što EMA odobri vakcinu Sputnjik V, ona može da bude uključena u šemu EU Kovid pasoša", izjavila je Tanja Fajon.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG