Linkovi

Kovid u Srbiji: Novozaraženih više od 4.500, umrlih 20


ARHIVA - Medicinska radnica daje ženi vakcinu protiv Kovida 19 kineskog proizvođača Sinofarm, u Beogradu, Srbija, 21. januara 2021. (Foto: Reuters/ Marko Đurica)
ARHIVA - Medicinska radnica daje ženi vakcinu protiv Kovida 19 kineskog proizvođača Sinofarm, u Beogradu, Srbija, 21. januara 2021. (Foto: Reuters/ Marko Đurica)

U Srbiji je u protekla 24 sata, do utorka u 15 sati, registrovano 4.576 novozaraženih koronavirusom od 16.816 testiranih, a umrlo je 20 osoba, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

U bolnicama se nalazi 4.279 osoba, od kojih je 189 na respiratorima.

Virusolog Šekler: Vakcinisani ni posle 5-6 nedelja nisu zaštićeni od Kovida​

Virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler izjavio je u utorak da vakcinisani ljudi nisu zaštićeni ni posle druge doze vakcine i da najmanje dve do četiri nedelje traje stvaranje antitela, ali i da krvne ćelije budu povećane i učestvuju u odbrani organizma.

"Kad primite vakcinu najbolje da računate da najmanje pet-šest nedelja niste uopšte zaštićeni, a i kada prođe taj period sve vakcine imaju efikasnost 80 do 90 odsto", rekao je Šekler za TV Pink, prenosi Beta.

Izvestan procenat vakcinisanih moći će da prenese virus nekom drugom, dodao je on i apelovao na građane da se ponašaju odgovornije i da se pridržavaju mera, a posebno da nose zaštitne maske.

Kod pacijenata u bolnici sve teži oblici bolesti

Zamenik direktora Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović" Predrag Savić rekao je u utorak da pacijenti koji se primaju u poslednje vreme u tu Kovid ustanovu imaju sve teže kliničke slike.

Savić je rekao da se posle pojave simptoma brzo razvija teška klinička slika, a da na sreću pacijenti dobro reaguju na terapiju.

Kako je rekao, u bolnici je 14 dece i 11 trudnica, a starosna struktura je od 35 do 95 godina.

On je rekao da u bolnici posle proširenja mesta ima još 24 odeljenskih mesta i sedam mesta na intenzivnoj nezi, a da će u ispomoć doći 30 medicinskih sestara i tehničara i sedam lekara, koji su "prekaljeni" u borbi protiv kovida.

Savić je dodao da su bolnice u Batajnici i Zemunu popunile kapacitete i dodao da niko ne treba da se iznenadi jer će pacijenti iz Beograda morati da se leče u kruševačkoj kovid bolnici, javio je FoNet.

Slabo interesovanje za vakcinisanje kod zaposlenih u domovima za stare

Od 24. decembra, kada je počela vakcinacija protiv korona virusa u Srbiji, u državnim i privatnim domovima vakcinu je primilo 12.800 štićenika, a 7.300 je revakcinisano, objavila je beogradska "Politika" i skrenula pažnju na malo interesovanje za vakcinisanje zaposlenih u privatnim domovima za stare.

Prema podacima koje navodi "Politika", od 3.000 zaposlenih u privatnim staračkim domovima, tek 700 radnika je izrazilo želju da se vakciniše, odnosno svaka četvrta.

XS
SM
MD
LG