Linkovi

Krizni štab: Za vikend u Srbiji zatvoreno sve sem prodavnica hrane, pumpi i apoteka


Za vikend neće raditi ugostiteljski objekti, tržni centri niti većina drugih objekata u celoj Srbiji
Za vikend neće raditi ugostiteljski objekti, tržni centri niti većina drugih objekata u celoj Srbiji

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa odlučio je da za vikend u Srbiji bude zatvoreno sve sem prehrambenih prodavnica, apoteka i pumpi, sve kulturne manifestacije su supendovane, dok će se unapred zakazana sportska takmičenja održavati bez publike, rekao je pokrajinski sekretar i član Kriznog štaba Zoran Gojković. Srednje škole naredne nedelje ostaju na onlajn nastavi, a na takvu nastavu od ponedeljka prelaze i viši razredi osnovnih škola.

Gojković je rekao da je epidemiološka situacija vanredna i dodao da je medicinski deo Kriznog štaba tražio zatvaranje na 14 ili čak 21 dan, ali da je ovakva odluka doneta za vikend, a o daljim merama će se razgovarati u ponedeljak.

"Jedan vremenski period beležimo blago povećanje, ali medicinski deo Kriznog štaba očekuje da će taj broj rasti. Dobro je da taj broj nije eksponencijalno izražen, nema velikog skoka čega se svi plašimo i to je najvećim delom posedica toga što je vakcinacija u toku i što najveći deo građana poštuje mere", kaže član Kriznog štaba.

Zvanično još 26 umrlih od Kovida 19

U Srbiji je u petak, prema zvaničnim podacima, registrovano 4.668 novozaraženih na 16.831 testirani uzorak.

Umrlo je još 26 pacijenata.

Na bolničkom lečenju je 4.408 ljudi, a na respiratorima je 208 pacijenata.

Skoro 700 hiljada građana je revakcinisano i oko 1,8 miliona vakcina je dato ukupno, rekao je Gojković i dodao da se nije desio nijedan smrtni ishod posle revakcinacije.

"Ali, kažem da niste bezbedni sve dok neko vreme posle vakcinacije nemate dovoljno antitela koja će vas zaštititi od teže kliničke slike".

Pokrajinski sekretar za zdravstvo apeluje na građane da se što pre vakcinišu i upozorava da bi svi napori u protekloj godini mogli da propadnu ako se "pandemija otegne u nedogled i virusu da prilika da još više mutira".

Gojković je zahvalio lekarima i sestrama koji neprekidno rade u kovid bolnicama. Na pitanje zašto se ignorišu apeli lekara da se sve zatvori, Goković je kazao da će se u ponedeljak odlučivati o merama tokom nedelje.

"Svaki vid ponovnog velikog zatvaranja, kada se ponovo otvorimo, vidimo da ljudi počnu da se ponašaju isuviše opušteno i da je rast novozaraženih eksponencijalan".

Direktorka bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević izjavila je prethodno da je situacija alarmantna i da treba sve zatvoriti od 19h do 5 ujutru na najmanje dve nedelje.

Ona je za TV Prva naglasilia da je u bolnici u Batajnici otvoreno još 11 poluintenzivnih nega, odnosno 400 kreveta i da je situacija u zastrašujuća i napeta, kao i da "nema šale jer su na sve strane mrtvi i bolesni".

Najavljena proizvodnja kineske vakcine u Srbiji

U Srbiju je u petak ujutru stigla medicinska oprema, donacija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, saopštila je Vlada.

Stigli su ultrazvučni aparati, skeneri, magnetna rezonanca, mobilni rendgen aparati, protokomore i sve što je potrebno za negu kovid pacijenata, navodi se u saopštenju.

Pomoć su na beogradskom aerodromu dočekali ambasador UAE u Srbiji Mubarak al Daheri i ministarka za rad, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčevć, koja je rekla da je ovo drugi deo donacije UAE i podsetila da je prvi deo medicinske opreme stigao u martu 2020.

Zajedno sa UAE i Kinom, kako je izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dogovoreno je da se u Srbiji izgradi fabrika kineskih vakcina Sinofarm.

On je, tokom zvanične posete Bahreinu, za RTS izjavio da bi proizvodnja mogla da počne od 15. oktobra, a da će prvo početi pakovanje vakcine.

U Srbiji je već najavljena i mogućnost proizvodnje ruske vakcine Sputnjik V na Institutu Torlak.

XS
SM
MD
LG