Linkovi

Sijarto: Mađarska za to da Kovid pasoši obuhvate sve vakcine


Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova Mađarske
Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova Mađarske

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto potvrdio je da i ta zemlja učestvuje u razgovorima o Kovid pasošima na nivou EU, ali da je zauzela stav protiv toga da se prihvataju samo vakcine koje odobri Evropska agencija za lekove (EMA), već da Kovid pasoši treba da obuhvate sve vakcine odobrene i na nacionalnom nivou.

Sijarto je, posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem, naglasio da u EU postoje dva načina da vakcine budu odobrene za upotrebu - jedno je dozvola EMA, a drugi je da u situaciji opasnosti, njihovu upotrebu odobre nacionalni organi.

"Mislimo da Kovid pasoši ne smeju da budu diskriminatorni, već da moraju da se poštuju propisi EU", naglasio je Sijarto, prenosi Fonet.

Evropska unija treba da odlučuje o Kovid pasošima u sredu 17. marta, a kako je uoči sednice izjavio potrparol Evropske komisije, na sutrašnjem samitu će se razgovarati samo o potvrdavama za kretanje unutar EU, ali se ne zna da li će u budućnosti to važiti i za treće zemlje.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson ranije je izjavila da će EU priznavati samo one vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lekove: Fajzer, Moderna, Džonson i Džonson i Astra Zeneka, što je potencijalna prepreka za najveći broj građana Srbije koji su primili kinesku ili rusku vakcinu.

Sijarto i Selaković su se složili da nema prepreka da Mađarska i Srbija razgovaraju o bilateralnom sporazumu koji bi omogućio putovanje građanima dve zemlje na nihovim teritorijama.

Dvojica ministara su rekli da Srbija i Mađarska imaju dobre rezultate u vakciniaciji jer nisu dozvolile da se to pitanje ispoltizuje, niti da o vakcinama odlučuje neko drugi sem stručnjaka u obe zemlje.

"Spasili smo onoliko života, koliko smo nabavili vakcina 'sa istoka', niti bismo bez njih mogli da sprovedemo vakcinaciju u tolikom broju", rekao je Sijarto i najavio da će do maja u Mađarskoj biti vakcinisano 3,5 miliona ljudi.

Selaković je ocenio da su odnosi Srbije i Mađarske na "istorijski najvišem nivou". Posebno je istakao saradnju u borbi protiv pandemije, na evrointegracijama i u ekonomiji, i naglasio da je trgovinska razmena sa Mađarskom dostigla vrednost od 1,94 milijarde evra u 2020. godini, kao i da je ta zemlja postala treći po veličini trgovinski partner Srbije u EU, prenosi Fonet.

XS
SM
MD
LG