Linkovi

U Srbiji 4.687 novozaraženih, nema registrovanih komplikacija posle vakcine Astra Zeneke


Nema registrovanih komplikacije posle vakcine Astra Zeneke, kaže Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije

U Srbiji je registrovano još 4.687 novozaraženih koronavirusom na 14.866 testiranih uzoraka, pokazuju zvanični podaci. Umrla je 31 osoba.

Na bolničkom lečenju je 5.414, a na respiratorima je 240 pacijenata.

Do ponedeljka su na snazi restrikcije prema kojima rade samo prodavnice hrane, apoteke i pumpe. Učenici srednjih i viših razreda osnovnih škola su na onlajn nastavi. Sednica Kriznog štaba bi, prema najavama, trebalo da bude održana u nedelju ili ponedeljak i da se tada odluči o eventualnom produženju ili ukidanju mera.

Premijerka Ana Brnabić razgovarala je tokom dana sa udruženjima frizera, koji su nezadovoljni time što su obuhvaćeni zatvaranjem i najavila da će im Vlada pomoći kroz nove pakete pomoći privredi.

Kako se navodi u saopštenju iz Vlade, sastanak je deo konsultacija koje je predsednica Vlade imala sa predstavnicima industrija koje su najviše pogođene negativnim efektima pandemije. Brnabić se sastala se sa predstavnicima filmske industrije i bioskopa, dok je u petak razgovarala i sa udruženjima ugostitelja, ivent industrije, muzičara i umetnika.

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će svi nezaposleni u Srbiji dobiti jednokratnu pomoć od 60 evra u junu. Ministar podseća da 28. aprila počinje prijava svih punoletih građana za pomoć od 60 evra, od kojih će 30 biti isplaćeno u maju, a 30 u novembru. Penzionerima na tih 60 sleduje i dodatnih 50 evra.

"Nema registrovanih tromboza posle vakcine Astra Zeneke"

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva izjavio je za RTS da je u Srbiji registrovano ukupno 626 neželjenih reakcija na vakcine, od čega se 200 odnosilo na Fajzerovu vakcinu, 224 na Sinofarm, 118 na Sputnjik V i 82 na Astra Zeneku, kao i da je ukupno bilo četiri slučaja težih reakcija povezanih sa vakcinama.

Govoreći o vakcini Astra Zeneke, čiju su upotrebu obustavile brojne evropske države zbog toga što navodno podstiče stvaranje krvnih ugrušaka, Zelić je rekao da u Srbiji nije bilo registrovanih embolijskih ili trombolitičkih poremećaja nakon te vakcine.

Zelić je istakao da je ovo prelomni trenutak u imunizaciji i da se čeka da se desi ono što se dogodilo u UAE i Izraelu, da u bolnice ne dolaze vakcinsani i da se rastereti sistem. Zato je, kaže, važno da se vakcinacija nastavi ovim tempom.

Na portalu e-uprava od danas su građani u mogućnosti da, ako nisu mogli da dođu u predviđenom terminu za vakcinaciju, pomere termin, a takođe je moguće da tu dobiju i potvrdu o vakcijaciji.

XS
SM
MD
LG