Linkovi

SAD i Rusija održaće u januaru razgovore o bezbednosti


Arhiva - Predsednik SAD Džo Bajden i predsednik Rusije Vladimir Putin rukuju se tokom susreta u Ženevi, u Švajcarskoj, 16. juna 2021.
Arhiva - Predsednik SAD Džo Bajden i predsednik Rusije Vladimir Putin rukuju se tokom susreta u Ženevi, u Švajcarskoj, 16. juna 2021.

Sjedinjene Države i Rusija će u januaru razgovarati o kontroli nuklearnog naoružanja i tenzijama duž rusko-ukrajinske granice.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće rekao je novinarima da će se dve strane sastati 10. januara, nakon čega će uslediti pregovori Rusije i NATO 12. januara i sastanak 13. januara Rusije, Sjedinjenih Država i drugih članica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

"Kada sednemo da razgovaramo, Rusija može da iznese svoje brige na sto, a mi ćemo izložiti svoju zabrinutost aktivnostima Rusije", rekao je portparol. "Biće oblasti u kojima možemo da napredujemo, i oblasti gde se nećemo složiti. To je ono što je diplomatija".

Zapadne vlade su uznemirene gomilanjem ruskih trupa duž granice sa Ukrajinom, izražavajući zabrinutost zbog potencijalnih planova za rusku invaziju. Ruski lider Vladimir Putin negirao je bilo kakve planove te vrste i zahtevao garancije protiv širenja NATO u blizini svoje teritorije.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost je rekao da u odnosu na sopstvene interese Ukrajine, pregovori SAD i Rusije neće doneti nikakve odluke o Ukrajini.

"Pristup predsednika Bajdena po pitanju Ukrajine bio je jasan i dosledan: ujedinite Alijansu iza dva koloseka – odvraćanja i diplomatije. Jedinstveni smo kao savez u pogledu posledica sa kojima bi se Rusija suočila ako krene prema Ukrajini", rekao je portparol.

XS
SM
MD
LG