Linkovi

Putin: Rusija traži "hitan" odgovor SAD i NATO, ne želi konflikt zbog Ukrajine


Ruski predsednik Vladimir Putin govori na redovnoj konferenciji za novinare u Moskvi (Foto: Rojters/Evgenia Novozhenina)
Ruski predsednik Vladimir Putin govori na redovnoj konferenciji za novinare u Moskvi (Foto: Rojters/Evgenia Novozhenina)

Rusija želi da izbegne konflikt sa Ukrajinom i Zapadom, ali Sjedinjene Države i njihovi saveznici moraju hitno da odgovore na ruske zahteve u vezi sa bezbednosnim garancijama, rekao je u četvrtak ruski predsednik Vladimir Putin.

"To nije naš izbor, mi to ne želimo", rekao je Putin na godišnjoj, višesatnoj, konferenciji za novinare u odgovoru na veliki broj pitanja o mogućem sukobu sa Ukrajinom.

Dodao je da je Rusija dobila uglavnom pozitivan početni odgovor na bezbednosne predloge za rešavanje krize koje je prosledila Americi i naglasio da se nada pregovorima početkom naredne godine u Ženevi.

Međutim, u odgovoru na odvojeno pitanje, Putin je bio oštriji, navodeći da je NATO "drsko prevario" Rusiju stalnim širenjem od Hladnog rata i poručio da je Moskvi potreban hitan odgovor.

"Morate da nam date garancije, odmah, sada. Direktno smo postavili pitanje o tome da ne ne bi trebalo da bude daljeg širenja NATO-a prema istoku. Trebalo bi da nam odgovore", naglasio je ruski lider.

Neimenovani visoki zvaničnik američke administracije rekao je u četvrtak da su Sjedinjene Države spremne za razgovore sa Rusijom već u januaru. Dodao je i da će Vašington odgovoriti na bezbednosne predloge Moskve na razgovorima narednog meseca.

U međuvremenu, portparolka Bele kuće Džen Psaki rekla je da još nisu dogovoreni vreme i mesto novih razgovora predsednika Džoa Bajdena i ruskog lidera. Takođe je odbacila Putinove navode da su SAD i saveznici agresori kada je reč o eskalaciji sukoba Rusije i Ukrajine.

Činjenice jasno pokazuju da su gomilanje ruskih snaga na granici Rusije i Ukrajine i preteća retorika lidera Rusije jedina agresija", naglasila je Psaki.

Rusija želi pravno obavezujuće garancije da će NATO odustati od vojnih aktivnosti u centralnoj i istočnoj Evropi i da neće u članstvo primiti Ukrajinu i druge bivše sovjetske republike, što je malo verovatno da će Zapad ispuniti.

Rusija je rasporedila 100.000 vojnika duž svoje granice sa istočnom Ukrajinom, prema zapadnim procenama, nakon jednostrane aneksije ukrajinskog poluostrva Krim 2014. SAD su izrazile zabrinutost da bi Rusija mogla da izvrši invaziju na Ukrajinu početkom sledeće godine.

Američki predsednik upozorio je Putina pre dve nedelje tokom virtuelnog samita da će SAD i njihovi saveznici uvesti razorne ekonomske sankcije Rusiji ako napadne Ukrajinu.

Rusija ne priprema vojnu invaziju na Ukrajinu, izjavio je ruski izaslanik pri EU Vladimir Čizov u intervjuu za nemački časopis Die Welt. Tenzije između Moskve i Zapada povišene su već neko vreme zbog raspoređivanja ruske vojske na granici sa Ukrajinom.

Čizov je rekao da Rusija želi da podrži svoj narod koji živi u drugim državama, ali da Moskva nikada nije htela da za taj cilj koristi vojsku.

"Rusija ne planira napad ni na jednu zemlju. Uveravam vas da se ruska vojska ne priprema za invaziju na Ukrajinu", kazao je diplomata.

XS
SM
MD
LG