Linkovi

Zelenski: Razotkrivena zavera za puč u Ukrajini, umešani i Rusi


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski govori na konferenciji za novinare u Kijevu (Foto: Ukrajinska predsednička služba, Rojters)
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski govori na konferenciji za novinare u Kijevu (Foto: Ukrajinska predsednička služba, Rojters)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u petak da je u Ukrajini razotkrivena zavera za zbacivanje njegove vlade naredne nedelje, u koju su umešani pojedinci iz Rusije. Odbio je međutim da kaže da li je Kremlj organizator planiranog puča.

Zelenski je na višesatnoj konferenciji za novinare rekao da je ukrajinska obaveštajna služba dobila audio snimke učesnika zavere kako razgovaraju o tome da se se ukrajinski tajkun Rinat Ahmetov pridruži puču.

"Suočavamo se sa izazovima ne samo iz Ruske federacije i sa mogućom eskalacijom, nego imamo i velike unutrašnje izazove. Dobio sam informacije da će se u našoj zemlji dogoditi puč 1. i 2 decembra.", ustvrdio je Zelenski.

Međutim, nije izneo više detalja o zaveri, a na pitanje novinara da li je Kremlj umešan je odgovorio: "Žao mi je, ne mogu o tome da pričam".

Ahmetov je optužio ukrajinskog predsednika da širi laži o njegovoj mogućoj umešanosti u zaveri da se izvrši puč, dok je i Moskva demantovala da je imala bilo kakvu ulogu u tome.

Pomoćnica američkog državnog sekretara Karen Donfrid rekla je da su američki zvaničnici u kontaktu sa Ukrajinom da bi dobili dodatne informacije o zaveri.

Zelenski se obratio javnosti u trenutku kada rastu tenzije između Ukrajine i Rusije koja nagomilava snage blizu granice dvije zemlje.


XS
SM
MD
LG