Linkovi

Ukrajinski zvaničnici upozoravaju na moguću ofanzivu Rusije, Bajden priprema plan za krizu


Aleksij Reznikov, ukrajinski ministar odbrane u parlamentu te zemlje (Foto: REUTERS/Oleksandr Klymenko)
Aleksij Reznikov, ukrajinski ministar odbrane u parlamentu te zemlje (Foto: REUTERS/Oleksandr Klymenko)

Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden rekao je novinarima u petak da razvija niz inicijativa koje će Rusiji otežati eskalaciju situacije na granici sa Ukrajinom, gde Moskva već nedeljama prikuplja trupe i opremu.

Situacija na istočnoj granici Ukrajine izazvala je bojazan da Moskva planira invaziju na svog suseda. Ruska agresija bila je u fokusu ovonedeljnog sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a, a generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je upozorio Rusiju da će svaka eskalacija situacije imati visoku cenu.

Sa druge strane, Moskva navodi da bi SAD i Ukrajina mogle da pokrenu sopstvenu ofanzivu.

Vašington post je u petak objavio da Rusija planira ofanzivu na više frontova na Ukrajinu, u kojoj će učestvovati do 175.000 vojnika, već sledeće godine, pozivajući se na američke zvaničnike i obaveštajni dokument do kojeg je došao list.

Post kaže da neklasifikovani američki obaveštajni dokument koji je dobio sadrži satelitske fotografije i prikazuje oko 70.000 ruskih vojnika koji se gomilaju na četiri lokacije u blizini granice sa Ukrajinom.

Istovremeno, Bajden i Putin se pripremaju za razgovor, a zvaničnici upozoravaju da bi konflikt u istočnoj Ukrajini mogao da preraste u otvoreni rat, prenosi agencija Rojters.

Američki predsednik nije izneo detalje planiranih inicijativa, ali je novinarima rekao da je njegova administracija u stalnom kontaktu sa Ukrajinom i evropskim saveznicima u vezi sa aktuelnom situacijom. Dodao je da još nije razgovarao sa Putinom.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da će Bajden preneti Putinu da su Sjedinjene Države odlučne da se čvrsto suprostave bilo kojim bezobzirnim ili agresivnim potezima Rusije, i da odbrane teritorijalni integritet Ukrajine.

Blinken je na konferenciji, koju je organizovala agencija Rojters, rekao da će, kada dvojica lidera budu razgovarala, Bajden takođe preneti želju SAD da odnosi sa Rusijom budu stabilniji i predvidljiviji.

Putinov spoljnopolitički savetnik Juri Ušakov rekao je novinarima u petak da se planira razgovor Putina i Bajdena narednih dana i dodao da će ruski lider izneti zahtev da se donese pravno obavezujući sporazum koji bi "isključio dalje širenje NATO-a prema istoku i raspoređivanje sistema naoružanja, koji bi bili pretnja za nas, na teritoriji susednih zemalja, uključujući i Ukrajinu.

Bela kuća je poručila da o NATO, a ne Rusija, odlučuje o članstvu u Alijansi.

Rusija je rasporedila više od 94.000 vojnika u blizini ukrajinskih granica i možda se priprema za vojnu ofanzivu značajnih razmera krajem januara, izjavio je ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov parlamentu, pozivajući se na obaveštajne izveštaje.

Naši obaveštajci analiziraju sve scenarije, uključujući i najgore. Napominje se da postoji verovatnoća eskalacije iz Rusije. Najverovatnije period za to je kraj januara”, rekao je Reznikov.

Prema njegovim rečima, Ukrajina neće preduzimati ništa kako situacija ne bi eskalirala, ali je spremna da uzvrati ako Rusija napadne. Reznikov je ukazao da Ukrajina nastavlja izgradnju dve pomorske baze na južnoj obali, javila je agencija Rojters.

Ukrajina i njeni saveznici u NATO-u zabrinuti su zbog kretanja ruskih trupa u blizini ukrajinskih granica ove godine, što je izazvalo strepnje da bi tinjajući sukob u istočnoj Ukrajini mogao da preraste u otvoreni rat.

Sa druge strane, Moskva je optužila Ukrajinu i Sjedinjene Države za destabilizaciju i sugerisala da je moguće da se Kijev priprema za pokrtanje ofanzive na istoku Ukrajine, što ukrajinske vlasti oštro odbacuju, izveštava Rojters.

Zamenik predsednika gornjeg doma ruskog parlamenta porekao je da Rusija planira bilo kakve ofanzivne akcije na istoku Ukrajine. Poručio je i da će Moskva učiniti sve što može da spreči eskalaciju u regionu, objavila je ruska državna novinska agencija Interfaks.

Ušakov takođe uverava da nema nikakvih napetosti.

"To je glupost, nema nikakve eskalacije. Imamo pravo da pomeramo trupe na našoj teritoriji", rekao je Ušakov.

Ukrajina je tokom nedelje od saveznima iz Evropske unije i NATO-a zatražila da pripreme odgovor sankcijama kako bi odbili ofanzivu Rusije.

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je u četvrtak Moskvu na, kako se izrazio, ozbiljne posledice u slučaju eskalacije – pozvavši ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova da potraži diplomatski izlaz iz krize.

Blinken je rekao i da će američki i ruski predsednici Džozef Bajden i Vladimir Putin, verovatno, uskoro razgovarati.

Odnosi Ukrajine i Rusije su narušeni od 2014 – pošto su snage koje podržava Moskva zauzele teritoriju na istoku Ukrajine koju kijevske vlasti smatraju delom državne teritorije.

Ukrajinski zvaničnici tvrde da su je u skobima koji traju poslednjih sedam godina život izgubilo 14.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG