Linkovi

SAD podigle optužnicu protiv hakera iz Ukrajine i Rusije


ARHIVA, ILUSTRACIJA - Čovek sa kapuljačom za alp top računarom (Foto: Rojters/Kacper Pempel)
ARHIVA, ILUSTRACIJA - Čovek sa kapuljačom za alp top računarom (Foto: Rojters/Kacper Pempel)

Američki Sekretarijat za pravosuđe podigao je optužnicu protiv ukrajinskog i ruskog državljanina zbog sajber napada na jednu američku kompaniju u julu. Zvaničnici sekretarijata saopštili su na konferenciji za novinare u ponedeljak da su Sjedinjene Države povratile više od 6 miliona dolara isplaćenih hakerima.

Jaroslav Vasinski, Ukrajinac uhapšen prošlog meseca u Poljskoj, optužen je za aktiviranje rensomvera (softvera koji krade podatke, kako bi kriminalc potom mogao da traži odštetu od žrtve) poznatog kao Revil, korištenog za hakerske napade koji su američke kompanije koštali milione dolara, navodi se u optužnici podnetoj u ponedeljak u okružnom sudu u Teksasu.

Vasinski je, prema detaljima optužnice, izveo napad tokom prazničnog vikenda 4. jula na softversku kompaniju Kaseja, sa sedištem na Floridi, koji je pogodio do 1.500 firmi širom sveta.

Vasinski i Rus Jevgenij Polijanin, još jedan navodni haker iz grupe Revil, između ostalog su optuženi za zaveru za prevaru i pranje novca.

Sekretarijat za finansije takođe je saopštio da su dvojici hakera uvedene sankcije zbog uloge u sajber napadima u SAD, kao i virtuelnoj menjačnici "Čateks" zbog posredovanja u finansijskim transakcijama osoba umešanih u rensomver napade.

Sekretarijat je naveo da je 200 miliona dolara otkupa isplaćeno u bitkoinu i moneru. Američke vlasti zatražile su od Poljske da izruči Vasinskog, dok je Polijanin u bekstvu.

U američkoj optužnici protiv ukrajinskog hakera navodi se da su on i njegovi saradnici počeli da aktiviraju softver za hakovanje u aprilu 2019. godine, i da su ga redovno usavršavali. Ukrajinac je optužen i za pranje novca dobijenog za otkup.

Europol je prethodno u ponedeljak saopštio da su rumunske vlasti 4. novembra uhapsile dvojicu pojedinaca osumnjičenih za sajber napade aktiviranjem rensomvera Revil. Od februara, uhapšene su još tri osobe povezane sa Revilom, dodao je Europol.

Prošlog petka, evropska agencija je saopštila da su 12 osumnjičenih, za koje se veruje da su odgovorni za sajber napade na kompanije ili infrastrukture u 71 zemlji, bili meta racija u Ukrajini i Švajcarskoj.

XS
SM
MD
LG