Linkovi

Stoltenberg pozvao Rusiju na smirivanje situacije u Ukrajini


Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u Parizu, 10. decembra 2021.
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u Parizu, 10. decembra 2021.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ponovio je poziv Rusiji da "de-eskalira situaciju u Ukrajini", poštuje ukrajinski suverenitet i vrati se diplomatiji u rešavanju regionalnih problema.

Stoltenberg je izneo te komentare u Parizu gde se sastao sa šefom francuske diplomatije Žan-Iv Ledrijanom i ministarkom odbrane Florans Parli.

Već nekoliko nedelja, Rusija gomila trupe i tešku opremu na granici sa Ukrajinom. Prema američkim obaveštajnim izveštajima, Rusija je planirala da dovede više od 100.000 vojnika na granicu pripremajući se za moguću invaziju početkom naredne godine. Rusija to demantuje.

Nagomilavanje ruskih trupa je bilo tema ministarskog sastanka NATO-a prošle nedelje, a u utorak su o tome razgovarali, na video konferenciji, i predsednici SAD i Rusije, Džo Bajden i Vladimir Putin.

Razgovor Bajdena i Putina
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

Govoreći u Parizu, šef NATO-a rekao je da pozdravlja dijalog između dvojice predsednika, naglašavajući da kriza zahteva političko i diplomatsko rešenje.

Francuski ministar spoljnih poslova Ledrijan ponovo je izjavio da bi svaki eventualni napad na integritet Ukrajine imao "ogromne strateške posledice" za Rusiju, što znači nove ekonomske sankcije.

Stoltenberg je takođe komentarisao govor koji je u četvrtak održao francuski predsednik Emanuel Makron, uoči francuskog preuzimanja rotirajućeg predsedavanja Evropskim savetom iduće godine. Makron je govorio o snažnoj "suverenoj Evropi" i pozvao na jačanje odbrambenih kapaciteta EU.

Generalni sekretar NATO-a rekao je da pozdravlja nove pokušaje da se poboljša evropska odbrana, ali je upozorio da su regionu potrebni bolji kapaciteti koje bi mogli da korioste i NATO i EU, a ne "nove strukture koje rizikuju dupliranje onoga što već imamo".

U izveštaju su korišćeni i podaci agencija Asošijeted pres, Rojters i AFP.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG