Linkovi

Fon der Lajen u Beloj kući: EU pooštrava sankcije protiv Belorusije


Predsednica Evropske komisije Ursula fon del Lajen napušta Belu kuću posle sastanka sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)
Predsednica Evropske komisije Ursula fon del Lajen napušta Belu kuću posle sastanka sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je da će Evropska unija povećati obim sankcija protiv Belorusije, a da će na meti novih mera biti i pojedinci i entiteti.

Fon der Lajer je to izjavila posle susreta sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom u Beloj kući, dodajući da situacija na granici između Belorusije i Poljske nije migrantska kriza, već pokušaj - kako se izrazila - autoritarnog režima u Minsku da destabilizuje susjedne zemlje. Ursula fon de Lajer takođe je napomenula da tu ocenu - da je reč o napadu autoritarnog režima - deli i predsednik Bajden.

Predsednica Evropske komisije rekla je i da je razumela da su Sjedinjene Države pripremile sankcije protiv Belorusije koje će stupiti na snagu početkom decembra.

"Razmotrićemo mogućnost i uvođenja sankcija aviokompanijama koje omogućavaju trgovinu ljudima ka Minsku i granici EU i Belorusije", rekla je Lajen.​

Iz Bele kuće je posle sastanka saopšteno da su Bajden i fon der Lajen pozdravili revitalizaciju odnosa SAD i EU što je, kako je ocenjeno, dovelo do rešavanja dugotrajnih razlika u trgovini kao i saradnje na okončanju pandemije Kovida 19, borbe protiv klimatskih promena i ulaganja u infrastrukturne potrebe 21. veka.

"Lideri su razgovarali o humanitarnoj situaciji na granici Evropske unije i Belorusije i izrazili duboku zabrinutost zbog neregularnog priliva migranata. Razgovarali su i o zajedničkoj posvećenosti suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. Uz to, izrazili su nastavak podrške političkoj i ekonomskoj stabilnosti Severne Irske", navodi se u saopštenju Bele kuće.

Iz Bele kuće je uoči razgovora bilo najavljeno da će biti reči i o Zapadnom Balkanu, prenela je agencija Rojters.

XS
SM
MD
LG