Linkovi

Lavrov: Rusija će učestvovati u razgovorima sa Sjedinjenim Državama


Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije (REUTERS/Maxim Shemetov)
Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije (REUTERS/Maxim Shemetov)

Ruske diplomate i vojni zvaničnici učestvovaće u razgovorima sa Sjedinjenim Državama narednog meseca o bezbednosnim garancijama koje je Moskva zatražila od Vašingtona, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Taj stav Lavrov je izneo u intervjuu objavljenom na internet stranici ruskog Ministarstva spoljnih poslova i Jutjub kanalu novinara koji ga je vodio.

Ruski šef diplomatije rekao je da će se razgovori održati odmah nakon novogodišnjih praznika u Rusiji.

Prvi zvanični radni dan u Rusiji je 10. januar, izvestila je agencija Rojters.

Inače, ruske vlasti su saopštile da su u nedelju dobile odvojenu ponudu Severnoatlantske alijanse (NATO) o otpočinjanju razgovora 12. januara – koju razmatraju.

Prethodno je objavljeno da je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg predložio održavanje samita sa Rusijom 12. januara i da bi Moskva trebalo da odgovori pristaje li na to.

"U kontaktu smo sa Rusijom u vezi sa sastankom 12. januara", izjavio je neimenovani portparol NATO-a – objavila je Agencija Frans Pres.

Jens Stoltenberg, najviši zvaničnika Alijanse nekoliko puta je, tokom prethodnih meseci, pozivao Moskvu na dijalog – ali od Rusije nije stizao odgovor.

Inače, predsednik Rusije Vladimir Putin u nedelju je poručio da će razmisliti o različitim opcijama ukoliko Zapad ne ispuni zahteve Moskve za bezbednosnim garancijama, u trenutku pojačanih tenzija čiji deo čine i raspoređivanje ruskih trupa u blizini Ukrajine, javio je Radio Slobodna Evropa.

Rusija će biti primorana da preduzme adekvatne mere ako Zapad nastavi agresivni kurs na pragu naše kuće”, poručio je Vladimir Putin.

Sa druge strane, američka strana izjasnila se da je voljna da razgovara o ruskim zahtevima. Nezvanično, međutim, zvaničnici u Vašingtonu – ali i drugde, ukazuju da su neki od ruskih zahteva neizvodljivi ili nemogući – odnosno da su suštinski suprotstavljeni zapadnim vrednostima.

Ukrajina i njene zapadne saveznice optužuju Rusiju da je u blizini granice sa tom zemljom rasporedila oko 100.000 vojnika kao mogući uvod u invaziju. SAD i Evropska unija zapretile su Moskvi teškim posledicama u slučaju vojne eskalacije.

Rusija je demantovala da namerava da sprovede invaziju.

U subotu je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je više od 10.000 vojnika okončalo vežbe u blizini Ukrajine i da se nakon toga vraćaju u svoje baze.

XS
SM
MD
LG