Linkovi

Rusija zahteva odgovor Sjedinjenih Država u vezi sa bezbednosnim garancijama


ARHIVA: Zastave Sjedinjenih Država i Rusije (Foto: AP)
ARHIVA: Zastave Sjedinjenih Država i Rusije (Foto: AP)

Rusija je ponovila zahtev za hitnim odgovorom Sjedinjenih Država u vezi sa zahtevima koje je uputila, ponovo upozorivši na mogući vojni odgovor, ukoliko adekvatna politička akcija, kako je saopšteno, ne bude ublažila rusku zabrinutost.

Zahtevi Rusije upućeni Zapadu

Važne tačke ruskog predloga, prema navodima agencije Rojters:

- Da se isključi mogućnost daljeg širenja NATO-a i članstva Ukrajine u Alijansi

- Da se ne raspoređuju dodatne trupe i oružje izvan zemalja u kojima su bili u maju 1997. godine (pre članstva u NATO istočnoevropskih država), osim u iznimnim slučajevima uz pristanak Rusije i NATO članica

- Da NATO obustavi vojne aktivnosti u Ukrajini, istočnoj Evropi, Kavkazu i centralnoj Aziji

- Da se ne raspoređuju rakete srednjeg i kratkog dometa tamo gde mogu da pogode teritoriju druge strane

- Da se ne sprovode vežbe više od jedne brigade u usaglašenoj graničnoj zoni i da se redovno razmenjuju informacije o vojnim vežbama

- Da se potvrdi da se strane ne smatraju protivnicima i da se saglase da sve sporove rešavaju mirno i da se uzdrže od upotrebe sile

- Da se ne stvaraju uslovi koje bi druga strana mogla da smatra pretnjom

- Da se uspostave veze za hitne kontakte

Moskva, koja je raspoređivanjem trupa na granici sa Ukrajinom izazvala zabrinutost Zapada, prethodne sedmice predstavila je listu, kako ih je označila, bezbednosnih predloga o kojima traži da se pregovara, uključujući obećanje da će NATO odustati od vojnih aktivnosti u istočnoj Evropi i Ukrajini.

Vašington je na to reagovao tvrdnjama da su neki od ruskih predloga neprihvatljivi, uz napomenu da će Sjedinjene Države tokom nedelje odgovoriti sa konkretnijim predlozima o formatu razgovora.

Odgovor SAD-a, kako navodi agencija Rojters, najverovatnije će uticati na formulisanje ruskih proračuna u vezi sa Ukrajinom – koja je postala najznačajnije pitanje u odnosima Istoka i Zapada.

Sjedinjene Države i Ukrajina nedeljama ukazuju javnosti na mogućnosti ruske pripreme invazije na teritoriju Ukrajine. Rusija negira takve tvrdnje ukazujući da je intenzivnija ukrajinska saradnja sa Severnoatlantskom alijansom uzrok porasta napetosti. Ruske vlasti trenutnu situaciju uporedile sus a kubanskom raketnom krizom iz 1962. godine, kada se svet našao na ivici nuklearnog rata.

Protekle sedmice portparolka Bele kuće Džen Psaki rekla je da su Sjedinjene Države videle predlog Rusije o početku razgovora i da razgovaraju sa evropskim saveznicima i partnerima.

"Neće biti razgovora o evropskoj bezbednosti bez naših evropskih saveznika i partnera. Nema kompromisa u pogledu ključnih principa evropske bezbednosti, uključujući i to da sve zemlje imaju pravo da odlučuju o svojoj budućnosti i spoljnoj politici, bez mešanja spolja", naglasila je Psaki.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Saliven rekao isitm povodom je da su SAD spremne za dijalog sa Rusijom o njenim bezbednosnim zahtevima i da će izneti svoje primedbe.

XS
SM
MD
LG