Linkovi

G7 upozorava Rusiju "na ogromne posledice" ako napadne Ukrajinu


Ruski vojnik tokom vežbe u Rostovu
Ruski vojnik tokom vežbe u Rostovu

Rusija će se suočiti sa ogromnim i teškim posledicama ako predsednik Vladimir Putin napadne Ukrajinu, upozorila je u nedelju Grupa 7 najrazvijenih zemalja.

Američke obaveštajne agencije procenjuju da bi Rusija mogla da planira ofanzivu na više frontova u Ukrajini već početkom naredne godine, u kojoj bi učestvovalo 175.000 vojnika. Kremlj odbacuje te opužbe i ističe da na Zapadu vlada rusofobija.

Na sastanku u engleskom gradu Liverpulu, ministri spoljnih poslova G7, te visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj, saopštili su da su jedinstveni u osudi raspoređivanja velikog broja ruskih snaga blizu Ukrajine i pozvali Moskvu na deeskalaciju.

"Bilo koja upotreba sile da bi se promenile granice je strogo zabranjena međunarodnim pravom. Rusija bi trebalo da zna da će dalja vojna agresija protiv Ukrajine imati ogromne posledice i veliku cenu. Potvrđujemo nepokolebljivu posvećenost suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, kao i pravu svake suverene države da sama odlučuje o svojoj budućnosti", navodi se u saopštenju.

Zvaničnici G7 su takođe pozvali Rusiju da poštuje međunarodne obaveze kada je reč o transparentnosti vojnih aktivnosti i pohvalili "uzdržanost" Ukrajine.

Američki predsednik Džo Bajden u subotu je izjavio da je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu preneo da će Rusija "skupo platiti" i trpeti ozbiljne ekonomske posledice ako sprovede invaziju Ukrajine.

Bajden je, govoreći o sastanku sa Putinom, rekao da nisu razgovarali o slanju američke vojske u Ukrajinu u slučaju ruske invazije.

"Jasno sam rekao predsedniku Putinu: ako krene na Ukrajinu, ekonomske posledice će biti razarajuće".

Američki i ruski predsednik razgovarali su telefonom više od dva sata početkom nedelje.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je u nedelju za kablovsku mrežu NBC da u slučaju obnovljene ruske agresije protiv Ukrajine, verovatno neće biti protoka gasa kroz gasovod Severni tok 2, između Rusije i Nemačke.

Kremlj je u nedelju saopštio da je Putin rekao Bajdenu da ruske trupe ne predstavljaju pretnju i da se Moskva osuđuje zbog raspoređivanja vojnika na svojoj teritoriji. Putin i Bajden su se saglasili da ponovo razgovaraju, sapštila je Moskva.

Ukrajina optužuje Rusiju da je rasporedila desetine hiljada vojnika duž granice, za slučaj ofanzive.

Rusija negira da planira bilo kakav upad i optužuje Ukrajinu i SAD da destabilizuju situaciju, te traži od njih određene bezbednosne garancije.

Bajden je obećao centralnoevropskim članicama NATO-a da će ojačati vojnu podršku zbog raspoređivanja ruske vojske. Pojedine zemlje strahuju da se može ponoviti ruska aneksija ukrajinskog Krima iz 2014.

XS
SM
MD
LG