Linkovi

Bajden izrazio podršku Ukrajini u razgovoru sa Zelenskim


Predsednik Džo Bajen razgovara telefonom sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, 9. decembra 2021.
Predsednik Džo Bajen razgovara telefonom sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, 9. decembra 2021.

Američki predsednik Džo Bajden izneo je uveravanja ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da je članstvo Ukrajine u NATO-u u rukama Kijeva, saopštio je šef osoblja Zelenskog posle telefonskog razgovora dvojice lidera u četvrtak.

Bajden i Zelenski razgovarali su dva dana pošto je Bajden razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u pokušaju da smiri krizu nastalu zbog kretanja ruskih trupa blizu ukrajinske granice.

Ukrajina optužuje Rusiju da je nagomilala desetine hiljada vojnika pripremajući se za moguću veliku vojnu ofanzivu, što izaziva strahovanje da bi tihi konflikt u istočnom ukrajinskom regionu Donbas mogao da bukne u otvoreni rat dva suseda.

Rusija demantuje da planira napad, i optužuje Ukrajinu i SAD za destabilizujuće ponašanje, a zatražila je i bezbednosne garancije da se NATO neće dalje širiti ka istoku. Ukrajina odbacuje takav zahtev kao nelegitiman i traži uveravanja da se nikakvi dogovori o njenoj budućnosti neće sklapati bez njenog učešća.

"Predsednik Bajden je vrlo jasno rekao da nikakvi pregovori i odluke koje se tiču Ukrajine ne mogu da se donose bez Ukrajine", izjavio je za TV kanal 1+1 Andrij Jermak, šef kabineta Zelenskog.

"Predsednik Bajden je vrlo jasno rekao da je odluka o prijemu Ukrajine u NATO isključivo odluka ukrajinskog naroda, suverene i nezavisne ukrajinske države. I ona zavisi od Ukrajine i članica NATO-a", naglasio je Jermak.

U razgovoru koji je, prema rečima Zelenskog, trajao između sat i sat i po, ukrajinski predsednik je takođe rekao Bajdenu da ima "jasne predloge da se odblokira mirovni proces" u istočnoj Ukrajini i da je spreman da o njima razgovara u različitim formatima.

Bela kuća je pre razgovora saopštila da Bajden planira da izrazi podršku ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu tokom poziva.

Zelenski i Bajden su razgovarali u vreme snažne neprijateljske retorike Rusije prema Ukrajini. Moskva optužuje Kijev da premešta tešku artiljeriju prema liniji fronta u sukobima na istoku, i da ne učestvuje u mirovnom procesu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je region Donbasa u istočnoj Ukrajini 8. aprila 2021.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je region Donbasa u istočnoj Ukrajini 8. aprila 2021.

Ukrajinski odnosi sa Rusijom su doživeli krah 2014. godine, kada je Rusija izvršila aneksiju Krima, a snage koje podržava Moskva zauzele su teritoriju u istočnoj Ukrajini koju Kijev želi da povrati. Prema podacima ukrajinskih vlasti, oko 14.000 ljudi je poginulo u sukobima od tada.

Zelenski je pozdravio Bajdenovu "ličnu ulogu" u pokušajima da se postigne mir u istočnoj Ukrajini.

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pozdravio je telefonski razgovor Putina i Bajdena kao korak ka odvraćanju Moskve od pokretanja novog napada, ali je apelovao na saveznike da izrade paket oštrih sankcija kako bi se Rusija upozorila i odvratila od eventualne dalje vojne eskalacije.

XS
SM
MD
LG