Linkovi

Blinken upozorio Lavrova na "ozbiljne posledice" u slučaju ruske invazije Ukrajine


Arhiva - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u pratnji pripadnika ukrajinske vojske tokom posete ratom pogođenom regionu Donjetska, istočna Ukrajina, 14. oktobra 2021.
Arhiva - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u pratnji pripadnika ukrajinske vojske tokom posete ratom pogođenom regionu Donjetska, istočna Ukrajina, 14. oktobra 2021.

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je u četvrtak ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova na "ozbiljne posledice" ako Rusija izvrši invaziju na susednu Ukrajinu i pozvao ga da se založi za diplomatsko rešenje konflikta.

Blinken se sastao sa Lavrovim na marginama samita OEBS-a Stokholmu, dan nakon što je poručio da će Sjedinjene Države "odlučno odgovoriti" na ruski napad na Ukrajinu "između ostalog i nizom ekonomskih mera sa velikim posledicama od kojih smo se ustezali u prošlosti".

“Mislim da Moskva dobro zna šta je moguće. Detaljno smo razgovarali, ukljućujući i o onome u pogledu čega smo zabrinuti. I to obuhvata mogućnost obnovljene agresije, sa vojnim snagama, kao i napore Rusije da destabilizuje Ukrajinu iznutra", rekao je Blinken.

Blinken je uoči sastanka rekao da će SAD pomoći Rusiji i Ukrajini da ispune svoje obaveze iz mirovnog sporazuma iz 2014. godine čiji cilj je okončanje konflikta između proruskih separatista i ukrajinskih vladinih snaga u istočnom dijelu Ukrajine.

"Međutim, ako se Rusija odluči za konflikt, biće ozbiljnih posledica", upozorio je Blinken.

Lavrov je rekao novinarima u Moskvi da je Rusija spremna na razgovore sa Ukrajinom. "Mi, kao što je predsednik Putin rekao, ne želimo nikakve konflikte".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima u Moskvi da "agresivni i sve provokativniji potezi Ukrajine duž granice sa Rusijom izazivaju zabrinutost u pogledu moguće eskalacije neprijateljstava".

“Verovatnoća neprijateljstava u Ukrajini i dalje je velika", rekao je Peskov.

Posle Blinkenovog sastanka sa Lavrovom, portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da je američki državni sekretar "ponovio poziv SAD Rusiji da povuče snage i poštuje sporazume iz Minska i primirje u Donbasu"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je poslanicima u sredu da su direktni pregovori sa Rusijom jedini put za rešavanje sukoba na istoku Ukrajine.

Blinken, Lavrov to Meet Amid Ukraine Tensions
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Rusija i Ukrajina optužuju jedna drugu za gomilanje trupa u oblasti duž njihove zajedničke granice.

Rusija je anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim 2014. i podržala je separatističke borce na istoku Ukrajine.

Arhiva - Zajednička vojna vežba vojski Rusije i Ukraijen "Zapad 2021"
Arhiva - Zajednička vojna vežba vojski Rusije i Ukraijen "Zapad 2021"

Govoreći u sredu u Moskvi, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će njegova vlada tražiti garancije protiv daljeg širenja NATO na istok i sprečavanja razmeštanja sistema naoružanja u blizini ruskih granica.

Visoki zvaničnik američke odbrane kaže da Vašington neće biti sam ako treba da preduzme akciju kao odgovor na masovno gomilanje ruskih trupa duž granice sa Ukrajinom.

Sekretar odbrane Lojd Ostin, u Seulu na sastancima sa južnokorejskim zvaničnicima, rekao je u četvrtak da, iako neće spekulisati o tome kako će Vašington odgovoriti na ruske provokacije protiv Ukrajine, Moskva treba da zna da SAD neće biti same.

„Šta god da uradimo biće urađeno kao deo međunarodne zajednice“, rekao je Ostin na konferenciji za novinare sa svojim južnokorejskim kolegom, dodatno pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina da „snizi temperaturu u regionu“.

„Najbolji slučaj je, međutim, da nećemo videti upad“, dodao je američki sekretar odbrane, napominjući da je „značajno“ prisustvo ruskih trupa u pograničnim oblastima samo deo problema.

SAD pozivaju Rusiju da umanji tenzije

Sekretar za odbrau SAD Lojd Ostin izjavio je da Vašington neće biti sam ako bude bilo potrebno da preduzme akciju kao odgovor na masovno gomilanje ruskih trupa duž granice sa Ukrajinom.

On je u Seulu u četvrtak na sastancima sa južnokorejskim zvaničnicima rekao da, iako ne želi da spekuliše o tome kako će Vašington odgovoriti na ruske provokacije protiv Ukrajine, Moskva treba da zna da SAD neće biti same.

"Šta god da uradimo biće urađeno kao deo međunarodne zajednice", rekao je Ostin na konferenciji za novinare sa svojim južnokorejskim kolegom. On je dodatno pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina da "snizi temperaturu u regionu".

"Najbolji slučaj je, međutim, da ne vidimo upad", dodao je američki sekretar odbrane, napominjući da je "značajno" prisustvo ruskih trupa u pograničnim oblastima samo deo problema.

"Takođe vidimo zabrinjavajuću retoriku, retoriku u informativnom prostoru", rekao je Ostin. "Čuli smo da je predsednik (Volodimir) Zelenski izrazio zabrinutost zbog napora da se potkopa njegova administracija".

U izveštaju su korišćene neke iformacije agencija Asošijeted pres i Rojters.

XS
SM
MD
LG