Linkovi

Severna Koreja lansirala balističke rakete


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Severna Koreja ispalila je balističke projektile kratkog dometa, izjavila su dvojica neimenovanih američkih zvaničnika.

Jedan od njih je, pod uslovom anonimnosti, rekao da lansiranje nije predstavljalo pretnju po područje Severne Amerike. Nepoznat je broj lansiranih projektila.

Tu probu Severna Koreja izvela je - dan nakon što su u sredu ispaljena dva projektila kratkog dometa. Pre toga 25. jula lansirane su još dve rakete sličnog tipa.

Pre lansiranja koje se dogodilo u četvrtak viši američki neimenovani zvaničnik rekao je da nedavne raketne probe Severne Koreje ne narušavaju obećanje severnokorejskog lidera Kim Džong Una dato američkom predsedniku Donaldu Trampu da neće testirati rakete dugog dometa i nuklearno naoružanje.

Dvojica lidera usaglasila su se u tokom susreta 30. juna da će obnoviti pregovore o denuklearizaciji korejskog poluostrva.

Stručnjaci i poznavaoci prilika poslednje poteze Severne Koreje tumače kao pokušaj pritiska na Južnu Koreju i Sjedinjene Države da odustanu od planiranih zajedničkih vojnih vežbi.

Februarski susret Trampa i Kima okončan je bez učinka, pošto dvojica lidera nisu uspela da nađu rešenje za zahtev Sjedinjenih Država o potpunoj denuklearizaciji Severne Koreje. Zauzvrat ta zemlja tražila je ublažavanje sankcija koje su joj uvedene.

XS
SM
MD
LG