Linkovi

Severna Koreja: Raketna proba upozorenje "huškačima"


Severnokorejski lider Kim Džong Un posmatra probu dve balističke rakete kratkog dometa, na ovoj nedatiranoj fotografiji koju je objavila severnokorejska Korejska centralna novinska agencija, 26. jula 2019.
Severnokorejski lider Kim Džong Un posmatra probu dve balističke rakete kratkog dometa, na ovoj nedatiranoj fotografiji koju je objavila severnokorejska Korejska centralna novinska agencija, 26. jula 2019.

Severna Koreja formalno je objavila svoj najnoviji test balističke rakete, rekavši da je lansiranje bilo upozorenje "vojnim ratnim huškačima" u Južnoj Koreji, koji se pripremaju da uskoro održe zajedničke vojne vežbe sa Sjedinjenim Državama.

Severnokorejski državni mediji objavili su fotografije Kim Džong Una, koji je lično u četvrtak nadzirao test onoga što su nazvali "novim tipom taktičkog navođenog oružja". Zvaničnici SAD i Južne Koreje saopštili su da je projektil bio balistička raketa kratkog dometa.

Zvanična severnokorejska Korejska centralna novinska agencija (KCNA) javila je da je proba zamišljena da "pošalje dostojanstveno upozorenje južnokorejskim vojnim ratnim huškačima koji podižu temperaturu kroz poteze u kojima predstavljaju ultramoderno ofanzivno oružje u južnoj Koreji i održavaju vojne vežbe uprkos ponavljanim upozorenjima".

Primedbe o Južnoj Koreji

Serverna Koreja više puta je negodovala zbog nedavne južnokorejske nabavke američkog borbenog aviona F-35, kao i zbog zajedničkih vojnih vežbi Južne Koreje i SAD, čije se održavanje približava.

"Južnokorejske vlasti pokazuju tako čudno dvostruko ponašanje dok pružaju 'ruku mira' i ukazuju na zajedničku deklaraciju i sporazum i slično pred ljudima sveta, a iza scene dopremaju ultra-moderno ofanzivno oružje i održavaju zajedničke vojne vežbe", citira KCNA Kima.

Novi tip raketa

Južnokorejski Savet za nacionalnu bezbednost izrazio je "snažnu zabrinutost" zbog lansiranja, kako je utvrđeno, "novog tipa balističke rakete kratkog dometa". To je čvršće od odgovora Seula koji je usledio nakon sličnog severnokorejskog lansiranja u maju. U to vreme, Južna Koreja se odnosila prema severnokorejskom oružju kao prema "projektilima".

Komanda SAD u Južnoj Koreji takođe je ocenila da je Severna Koreja testirala "novi tip rakete DPRK", koristeći akrinom za severnokorejsko zvanično ime. "Ove dve balističke rakete kratkog dometa nisu pretnje upućene Republici Koreji ili SAD i nemaju uticaja na našu odbrambenu postavku", kaže se u saopšenju.

Test je dodatno ojačao sumnje o razgovorima na radnom nivou, koji je trebalo da se odbnove malo nakon prošlomesečnog sastanka Kima i predsednika SAD Donalda Trampa u demilitarizovanoj zoni koja razdvaja dve Koreje.

XS
SM
MD
LG