Linkovi

Saudijski tužilac traži smrtne kazne za Kašogijeve ubice, SAD uvode sankcije


Jasin Aktaj, savetnik predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, na komemoraciji povodom 40 dana od smrti Džamala Kašogija, 11. novembra 2018. (Foto: AP/Neyran Elden)

Glavni tužilac Saudijske Arabije Saud al-Modžeb preporučio je smrtnu kaznu za petoricu osumnjičenih optuženih da su naredili i izvršili ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija.

U međuvremenu, SAD su najavile uvođenje sankcija protiv 17 saudijskih državljana, zbog njihove navodne uloge u Kašogijevom ubistvu, a među njima su Saud al-Kahtani, nekadašnji visoki savetnik prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, kao i saudijski generalni konzul u Istanbulu Mohammed al-Otaibi.

Na konferenciji za novinare u Rijadu, Al-Modžeb je izjavio da su Kašogijeve ubice pokrenule plan da ubiju novinara Vašington posta 29. septembra, tri dana pre nego što je ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

Tužilac tvrdi da je najviši zvaničnik umešan u ubistvo bivši zamenik direktora obaveštajne službe Ahmad al-Asiri, koji je otpušten jer je naredio da se Kašogi na silu vrati u zemlju.

Al-Modžeb je takođe rekao da je trenutno 21 osoba u pritvoru, od kojih je protiv 11 podignuta optižnica i očekuju suđenje.

Turska je okrivala najviše zvaničnike Saudijske Arabije za brutalno ubistvo saudisjkog novinara, navodeći da je monarhija poslala tim ubica po njega.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG