Linkovi

Tramp odao poštu Rut Bejder Ginzberg


Donald i Melanija Tramp odaju poštu Rut Bejder Ginzberg (Foto: AP)

Američki predsednik Donald Tramp dočekan je zviždicima i uzvicima da ne bude izglasan, kada je sa suprugom Melanijom došao pred Vrhovni sud SAD da oda počast preminuloj sudiji Rut Bejder Ginzberg.

Predsednik je nosio masku i nije ništa rekao dok je kratko zastao blizu njenog kovčega, koji se nalazi na vrhu stepenica koje vode u ulaz na sud.

U Sjedinjenim Državama počelo je trodnevno odavanje poslednje pošte sudiji Vrhovnog suda Rut Bejder Ginzberg od koje će se, kako se očekuje, oprostiti hiljade Amerikanaca.

Uprkos tome što je zgrada suda zatvorena za javnost zbog pandemije koronavirusa, bivše kolege, porodica, prijatelji i javnost imaju priliku da u sredu i četvrtak prođu pored kovčega sa posmrtnim ostacima tek druge žene koja je služila u Vrhovnom sudu.

Kovčeg prekriven zastavom unet je u u sredu ujutro u zgradu Vrhovnog suda, gde je Ginzberg služila 27 godina. Kovčeg su na stepenicama dočekale desetine njenih bivših stručnih saradnika.

Na privatnoj službi u Vrhovnom sudu, kojoj je prisustvovalo preostalih osam sudija, glavni sudija Džon Roberts rekao je da Rut Bejder Ginzberg najbolje opisuju reči "čvrsta, hrabra, borac, pobednik", ali i "pažljiva, saosećajna, iskrena".

“Njen glas u sudnici i u našoj sali za sastanke je bio tih, ali kada je govorila ljudi su slušali", rekao je Roberts.

Posle privatne službe, kovčeg je premešten na stepenice zgrade gde će od Ginzberg do četvrtka uveče moći da se oproste građani.

Heder Setzler došla je iz Severne Karoline da bi odala poštu Ginzberg.

“Bila je tako sitna, a ispostavilo se da je div", rekla je Setzler.

U petak, posmrtni ostaci Rut Bejder Ginzberg biće položeni u zgradi američkog Kongresa. Ginzberg je prva žena kojoj je ukazana ta čast.

U Kongresu su 2005. bili izloženi i posmrtni ostaci čuvene aktivstkinje za ljudska prava Roze Parks, ali uz malo drugačiju ceremoniju os obzirom na to da nije obavljala položaj u vladi ili vojsci.

U saopštenju Vrhovnog suda navodi se da će Ginzberg biti sahranjena pored svog supruga Martina naredne sedmice na Nacionalnom groblju u Arlingtonu, gde je sahranjen i predsednik Džon F. Kenedi, kao i njegova braća Robert i Edvard, obojica istaknuti senatori.

Ginzberg je preminula prošlog petka od raka pankreasa u 88. godini. Smatrala se ikonom liberala i borbe za jednaka prava žena. Od njene smrti, građani dolaze ispred zgrade Vrhovnog suda, ostavljaju cveće i pale sveće kako bi odali poštu liderki liberalnog bloka u sudu.

Njena smrt dovela je do političke borbe oko popunjavanja upražnjenog mesta u Vrhovnom sudu, čije odluke utiču na mnoge sfere američkog života.

Predsednik Donald Tramp i republikanci u Senatu najavili su da će imenovati i potvrditi novog sudiju pre predsedničkih izbora 3. novembra, čime bi učvrstili konzervativnu većinu u Vrhovnom sudu. Predsednik Tramp najavio je da će naslednika Ginzberg imenovati u subotu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG