Linkovi

Tramp pozvao Senat da "bez odlaganja" glasa o kandidatu za Vrhovni sud


Grupa građana okupila se ispred Vrhovnog suda u petak uveče, posle vesti o smrti sudije Rut Bejder Ginzberg.
Grupa građana okupila se ispred Vrhovnog suda u petak uveče, posle vesti o smrti sudije Rut Bejder Ginzberg.

Predsednik Donald Tramp pozvao je Senat, u kome većinu imaju republikanci, da "bez odlaganja" razmotri njegovogu nominaciju za sudiju Vrhovnog suda, kako bi se popunilo mesto koje je ostalo upražnjeno posle smrti sudije Rut Bejder Giznberg, samo šest nedelja pre izbora.

Bela kuća se priprema da izabere kandidata za mesto Ginzberg, koja je svoje poslednje godine u Vrhovnom sudu provela kao jasni vođa njegovog liberalnog krila.

Lider senatske republikanske većine, Mič Mekonel, obećao je u petak uveče, samo nekoliko sati posle smrti Rut Ginzberg, da će staviti na glasanje Trampov predlog novog sudije. Demokrate ističu da bi republikanci trebalo da slede presedan koji su same postavile 2016. godine, kada nisu želele da stave na razmatranje nominaciju predsednika Obame u izbornoj godini.

Tramp je u subotu tvitovao: "Stavljeni smo u ovaj položaj moći i značaja da bismo donosili odluke u ime građana koji su nas sa ponosom izabrali a dugo se veruje da je najvažnija od tih odluka - izbor sudija Vrhovnog suda. Imamo tu obavezu, bez odlaganja!"

Demokratski predsednički kandidat Džo Bajden veruje da o tome treba da se glasa posle izbora 3. novembra. "Glasači treba da izaberu predsednika a predsednik, zatim, izabere sudiju."

Sukob oko upražnjenog mesta - pitanje kada ga treba popuniti i ko je najbolji kandidat - verovatno će uticati na poslednju fazu predsedničke trke i dodatno uzbrukati strasti u zemlji koje se i dalje oporavlja od pandemije koja je usmrtila skoro 200.000 ljudi, milione ostavila bez posla i pojačala stranačke tenzije i gnev.

Mekonel, koji određuje raspored glasanja u Senatu, nedvosmisleno je saopštio da će se u tom telu glasati o potvrdi Trampovog kandidata ili kandidatkinje. 2016. on je odbio da razmotri nominaciju predsednika Baraka Obame koji je predložio sudiju Merika Garlanda za mesto u najvišem sudu zemlje, nakon što je u februaru 2016. preminuo konzervativni sudija Antonin Skalija. Mekonel je, na kraju, sprečio to glasanje.

U trenutku kada su Amerikanci saznali za smrt Rut Ginzberg, predsednik Tramp još nije čuo tu vest, jer je više od sat i po vremena govorio na mitingu u Minesoti a da nije pomenuo Ginzberg. Kada je sišao sa bine razgovarao je sa saradnicima ali je delovao iznenađeno kada su ga novinari pitali za komentar, rekavši da nije znao da je sudija Ginzberg preminula.

Novinarima je rekao da je ona bila "izuzetna žena koja je vodila izuzetan život." Trampove saradnike je brinulo kako bi publika na mitingu u Minesoti reagovala ako Tramp na bini pomene njenu smrt, izjavio je za AP zvaničnik Bele kuće koji je želeo da ostane anoniman.

Međutim, u svom govoru, Tramp jeste pomenuo da bi u sledećem predsedničkom mandatu mogao da imenuje čak četvoro od devetoro članova Suda - što je doživotna pozicija. "Ovo će biti najvažniji izbori u istoriji naše zemlje i moramo da sve izvedemo kako treba", rekao je.

Glasanje potvrde u Senatu nije garantovano, čak ni sa republikanskom većinom. Mekonel nije nagovestio da li bi predlog stavio na glasanje pre izbora. Obično je potrebno nekoliko meseci da bi kandidati za novog sudiju Vrhovnog suda prošli proces provere i da bi se održali pretresi o tome, a do izbora je ostalo malo vremena. Sa tesnom republikanskom većinom u Senatu sa 53 od 100 glasova, Trampov kandidat ne sme da izgubi više od tri republikanska glasa.

Na vest o smrti Rut Bejder Ginzberg građani su se okupili ispred zgrade Vrhovnog suda, paleći sveće i polažući cveće na stepenice suda.
Na vest o smrti Rut Bejder Ginzberg građani su se okupili ispred zgrade Vrhovnog suda, paleći sveće i polažući cveće na stepenice suda.

Mekonel nije precizirao kada će se glasati ali bi pokušaj potvrde sudije posle izbora, u slučaju da Tramp izgubi od Bajdena ili republikanci izgube većinu u Senatu, doneo nove političke komplikacije.

Demokrate su odmah odbacile Mekonelov predlog kao primer hipokrizije, ističući da je odbio da zakaže pretrese o sudiju Meriku Garlandu 237 dana pre izbora 2016. Do izbora 2020. ostalo je još 46 dana.

Lider demokrata u Senatu Čak Šumer u svom tvitu je citirao Mekonelove reči iz 2016. o nominaciji Garlanda. "Građani Amerike treba da imaju udeo u izboru novog sudije Vrhovnog suda. Zato to upražnjeno mesto ne treba da se popuni dok ne dobijemo novog predsednika."

Tramp je prošlog meseca izjavio da će "apsolutno" pokušati da popuni prazno mesto ako se pojavi pre kraja njegovog prvog mandata. "Reagovao bih brzo", rekao je Tramp u intervjuu konzervativnom radio-voditelju Hju Hjuitu. "Zašto da ne? Mislim, oni bi. Demokrate bi to uradile da su u ovoj poziciji."

Tramp je prošle nedelje dodao 20 imena svojoj listi kandidata za buduće sudije Vrhovnog suda. Svoju listu je istakao kao suprotnost neimenovanim "radikalnim sudijama" za koje je rekao da bi ih imenovao Bajden, "koji bi "fundamentalno transformisali Ameriku bez ijednog glasa u Kongresu."

Tramp je sličnu listu objavio 2016. u pokušaju da pridobije glasove konzervativnih birača i evanđelista koji su gajili sumnje u njegove konzervativne vrednosti. Među onima na sadašnjoj listi su senatori Ted Kruz i Tom Koton, i sudija Ejmi Koni Beret iz Sedmog apelacionog suda u Čikagu, koja je već dugo favorit konzervativaca.

Prosečan broj dana potreban da se potvrdi sudija, prema Kongresnoj istraživačkoj službi, je 69, što bi bilo - posle izbora. Međutim, neki republikanci su brzo podsetili da je Ginzberg potvrđena za samo 42 dana.

Četvoro republikanskih glasova moglo bi da obori Trampovu nominaciju, a ukoliko troje republikanskih senatora glasa protiv, potpredsednik Majk Pens bi bio presudni glas.

Među republikanskim senatorima za koje nije garantovano da će podržati Trampovog kandidata su Suzan Kolins iz Mejna, Lisa Murkovski sa Aljaske i Mit Romni iz Jute.

Kolins je u tesnoj trci za reizbor, kao i nekoliko drugih republikanskih senatora, uključujući Korija Gardnera u Koloradu. Murkovski i Romni su kritikovali Trampa i okrenuti su zaštiti institucije Senata.

Neki republikanci, među kojima su Kolins i Murkovski, ranije su govorili da bi, ukoliko se mesto u sudu otvori, trebalo sačekati sa pretresima. U poruci kolegama iz Republikanske stranke u petak uveče, Mekonel ih je pozvao da "ne žure" da se izjasne da li bi o Trampovom kandidatu trebalo glasati ove godine.

Predsednik Obama je pozvao republikance da sačekaju, navodeći da je "osnovni princip prava, kao i svakodnevnog poštenja, da se pravila primenjuju sa doslednošću a ne u zavisnosti od toga šta nekome odgovara u datom trenutku."

Sudije Vrhovnog suda Nil Gorsač i Bret Kavano koje je predsednik Tramp imenovao tokom svog prvog mandata.
Sudije Vrhovnog suda Nil Gorsač i Bret Kavano koje je predsednik Tramp imenovao tokom svog prvog mandata.

Jedna razlika u odnosu na 2016. je što, uprkos praznom mestu posle smrti Rut Bejder Ginzberg, konzervativci imaju većinu od pet sudija kada je reč o nizu pitanja. Kada je Antonin Skalija umro pre četiri godine, sud je bio podeljen između četvoro liberala i četvoro konzervativaca.

Novi sudija mogao bi da utiče na važne odluke, uključujući pravo na abortus, kao i rešavanje tužbi koje bi mogle da proisteknu iz izbora 2020. Pretresi o potvrdi sudije Breta Kavanoa pretvorili su se u užarenu stranačku bitku nakon što je jedna žena optužila sudiju za seksualni napad u mladosti.

Bajden je obećao da će u sud postaviti Afroamerikanku, ukoliko bude imao priliku. Rekao je da takođe sastavlja listu potencijalnih kandidata, ali iz njegovog izbornog štaba nema naznaka da će ta imena biti objavljena pre izbora.

XS
SM
MD
LG