Linkovi

SAD: Sedam miliona slučajeva Kovida 19


Tehnička u laboratoriji radi na istraživanju vakcine za koronavirus u ogranku farmaceutske kompanije Džonson & Džonson u Belgiji

Sjedinjene Države prešle su prag od 7 miliona obolelih od koronavirusa, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

Nakon što je pandemija na početku najteže pogodila područje Njujorka, a zatim tokom leta jugoistok i jugozapad zemlje, sada se koronavirus širi u gradovima sa mnogo manjom populacijom u srcu Amerike, često u njenim konzervativnim delovima gde se veliki broj stanovnika protivi nošenju maski, prenosi AP.

Širenje zaraze sada izaziva nove probleme u bolnicama, školama i univerzitetima na srednjem zapadu i zapadu SAD.

U Viskonsinu je prošle nedelje u proseku bilo registrovano više od 2.000 novozaraženih dnevno, u poređenju sa 675 tri sedmice ranije. Broj hospitalizacija u toj državi je na najvišem nivou od naglog širenja koronavirusa u SAD u martu.

U Juti je prosečni dnevni bilans novoobolelih više nego udvostručen u odnosu na tri sedmice ranije.

U Oklahomi i Mizuriju se redovno beleži 1.000 novih slučajeva dnevno, a guverner Mizurija Majk Parson, koji se oštro protivi nošenju maski, testiran je pozitivno ove nedelje. Ogromna stopa broja pozitivnih testova beleži se i u Južnoj Dakoti, Ajdahu i Ajovi.

U Sjedinjenim Državama se prosečno registruje više od 40.000 novih slučajeva Kovida 19 dnevno. Taj broj je značajno manji od vrhunca zabeleženog tokom leta od gotovo 70.000, ali je i dalje zabrinjavajući. Broj žrtava koronavirusa u zemlji je ove nedelje premašio 200.000, što je najviše u svetu.

U međuvremenu, guverner Virdžinije demokrata Ralf Nortam objavio je u petak da su on i njegova supruga pozitivni na koronavirus, ali da on nema simptome. Nortam, koji je takođe lekar, kritikovao je republikance koji su naveli da su mere koje je uveo za suzbijanje širenja koronavirusa, preoštre.

Na srednjem zapadu i zapadu, bolnice u Springfildu u Mizuriju su na ivici kapaciteta zbog naglog rasta broja obolelih. Direktori dve bolnice u Ajdahu upozorili su ove nedelje da su njihovi objekti blizu da budu preopterećeni zbog pacijenata obolelih od koronavirusa.

Sve više problema ima i u školama. Desetine učenika u Ajovi završilo je u karantinu ove nedelje zbog rasta broja slučajeva, dok je stopa pozitivnih testova u jednom okrugu premašila 30 odsto.

U susednom okrugu, stopa pozitivnih testova bila je 27 odsto, a više od 200 učenika i nastavnika je u izolaciji ili karantinu nakon što je 18 učenika i zaposlenih u školi testirano pozitivno. U tom okrugu, nastava se i dalje drži u učionicama, ali uz nove mere socijalnog distanciranja.

Širenje koronavirusa postalo je uobičajena pojava i na univerzitetskim kampusima širom zemlje, od povratka studenata. Zvaničnici strahuju i zbog novih problema koje bi mogao da izazove početak fudbalske sezone. Gradovi u kojima se nalaze koledži preduzimaju sve oštrije korake da se suzbiju žurke i gužve u barovima.

U gradu u kojem se nalazi Univerzitet Oklahome, ove nedelje je izglasano obavezno nošenje maski na žurkama na zatvorenom ako je prisutno više od 25 osoba. Mera je uvedena uprkos protivljenju javnosti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG