Linkovi

Nova žarišta koronavirusa u Njujorku, zabrinjavajuća situacija u Viskonsinu


Testiranje na koronavirus u Bruklinu, u Njujorku, 25. septembar 2020. ( Foto: Rojters/Brendan McDermid)
Testiranje na koronavirus u Bruklinu, u Njujorku, 25. septembar 2020. ( Foto: Rojters/Brendan McDermid)

U državi Njujork u četvrtak je registrovan rast broja pozitivnih testova na koronavirusa u 20 "žarišta", dok porast obolelih beleže i države na srednjem zapadu predvođene Viskonsinom, gde će predsednik Donald Tramp tokom vikenda održati mitinge.

Broj novih slučajeva Kovida 19 porastao je u 27 od 50 američkih država u septembru, sa rastom od 11 odsto u Viskonsinu, prenosi agencija Rojters.

Viskonsin se takođe suočava sa zabrinjavajućim rastom broja obolelih sa težim simptomima, što bi moglo da dovede do preopterećenja bolnica.

"Kapaciteti naša hitne pomoći su nekoliko puta prošle nedelje bili puni, zbog čega su pacijenti morali da leže na krevetima u hodnicima. Tokom protekle nedelje, nije bilo slobodnih kreveta ni na intenzivnoj nezi", saopštila je kompanija "Belin health" koja upravlja bolnicom u gradu Grin Bej.

Doktor Rajan Vestergard, glavni medicinski zvaničnik Sekretarijata za zdravstvo Viskonsina, rekao je da je zaraza počela prvobitno da se širi među mladima, a zatim i u celoj zajednici.

"Bilo kakva javna okupljanja su sada opasna, više nego u bilo kojem periodu tokom ove pandemije", rekao je Vestergard u četvrtak za kablovsku mrežu CNN.

U Njujorku, koji je ranije ove godine bio teško pogođen pandemijom, zvaničnici su saopštili da su zabrinuti zbog širenja zaraze u 20 područja širom te države, gde je prosečna stopa pozitivnih testova porasla na 6,5 odsto sa 5,5 dan ranije.

Guverner Endrju Kuomo pozvao je u četvrtak građane da preumu novu mobilnu aplikaciju za dobrovoljno praćenje kontakata sa zaraženima. Aplikacija upozorava korisnike ako su nedavno bili blizu neke osobe koja je kasnije testirana pozitivno na koronavirus.

Mnoga od 20 žarišta obuhvataju zajednice u kojima žive ortodoksni Jevreji. Kuomo je naveo da je sa lokalnim liderima razgovarao o poštovanju mera za socijalno distanciranje.

"Grupe obolelih mogu da sutra dovedu do širenja zaraze u zajednici. Ta područja nisu hermetički zatvorena", upozorio je Kuomo.

Guverner Njujorka apelovao je na lokalne vlasti da obezbede sprovođenje mera i poručio da bi trebalo novčano kazniti one koji ne nose maske.

U Viskonsinu, zdravstveni zvaničnici pozivaju stanovnike da ne izlaze napolje i da izbegavaju velika okupljanja, dok se Tramp priprema da održi dva mitinga u toj saveznoj državi.

Prema analizi Rojtersa, u Viskonsinu raste broj slučajeva, hospitalizacija, pozitivnih testova i žrtava. Prošle nedelje, 19 odsto testova na Kovid 19 bilo je pozitivno, a taj procenat je rastao pet nedelja za redom, nakon što je krajem avgusta bio 8 odsto.

Hospitalizovano je 683 obolelih, najviše od izbijanja pandemije. Broj obolelih u četvrtak je porastao za 3.000, što je najveći dnevni rast, dok je preminula 21 osoba.

XS
SM
MD
LG