Linkovi

Kurti: Kosovo ukida takse 15. marta uz dva uslova za Srbiju


Aljbin Kurti, premijer Kosova (Foto: Vlada Kosova)
Aljbin Kurti, premijer Kosova (Foto: Vlada Kosova)

Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je da će Vlada Kosova ukinuti taksu od 100 odsto na uvoz sirovinskih proizvoda iz Srbije i Bosne i Hercegovine, bez uvođenja recipročnih mera.

Ta odluka će - kako je kazao - stupiti na snagu 15. marta - uz dva uslova za Srbiju. Kurti je rekao da će takse u potpunosti biti ukinute 1. aprila, ako Srbija prestane sa kampanjom za povlačanje priznanja.

"Pozivamo Srbiju da se, kao odgovor na ovu odluku kosovske strane, obaveže da će prekinuti kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, i takođe, da počne sa eliminacijom trgovinskih, necarinskih barijera prema Kosovu. Ukoliko srpska strana pokaže istinsku posvećenost prekidu neprijateljske kampanje i obaveže se na brzo uklanjanje necarinskih barijera sa Kosovom, onda će Vlada Kosova, od 1. aprila 2020. u potpunosti ukloniti carinu na robu iz Srbije i BiH", rekao je Kurti.

Kurti je istakao da u slučaju da Srbija ignoriše dobru volju Vlade Kosova o eliminaciji ekonomskih barijera i ne prekine, kako je ukazao, neprijateljsku kampanju na međunarodnom planu i uz to ne počne sa uklanjanjem barijera u odnosima sa Kosovom - onda će Kosovo uvesti nove mere.

“U tom slučaju će Vlada Kosova od 1. aprila početi postepenu implementaciju principa reciprociteta, najpre u oblasti trgovine, a potom i u ekonomiji i politici”, poručio je Kurti.

Kurti je dodao da je predviđeno da će, ukoliko takse budu u potpunosti ukinute 1. aprila, to trajati 90 dana.

"Ako srpska strana ne odgovori pozitivno, takse će biti u potpunosti vraćene 15. juna, a ostaće i mere reciprociteta, ako budu uvedene", rekao je Kurti.

Od zvaničnika Srbije i Kosova - do sada - reagovao je Ramuš Haradinaj, bivši kosovski premijer, čija vlada je uvela carine na uvozne proizvode Srbije i BiH.

Njegov komentar na društvenoj mreži Fejsbuk bio je da se Aljbin Kurti predao pred Srbijom.

"Ovo je početak povratka Srbije i Rusije na Kosovu", napisao je Haradinaj.

Demokratski savez Kosova traži bezuslovno ukidanje carina

Predlog koji je izneo kosovski premijer Kurti naišao je na kritike koalicionog partnera pokreta Samoopredeljenje - Demokretskog saveta Kosova (DSK).

Avdulah Hoti, prvi potpredsednik Vlade Kosova, izjavio je da odluka Aljbina Kurtija o ukidanju carina na proizvode iz Srbije i BiH - ne predstavlja odluku kosovske vlade.

"Vladine odluke se donose na sednicama Vlade Kosova, a ne na konferenciji za štampu", rekao je Hoti, gostujući u programu prištinske televizije T7, objavila je Gazeta ekspres, a preneo portal Kosovo onlajn.

Hoti je rekao da DSK neće podržati predlog koji je izneo Aljbin Kurti niti će ostati u Vladi Kosova ako carine ne budu ukinute bezuslovno.

"Može li vlada koja nema podršku SAD uspešno da sprovodi svoj program? U takvoj vladi DSK ne ostaje. DSK neće ostati u vladi ako se taksa ne ukine bezuslovno. Vlada koja se izoluje ne može unaprediti Kosovo. DSK nema interes da ostane u vladi koja izoluje sebe", poručio je Hoti.

Prema tvrdnjama prvog potpredsednika Vlade Kosova - ako bi uvedene carine bile ukinute bezuslovno i bez reciprociteta, kosovski lideri bi u utorak bili primljeni u Beloj kući na razgovore.

Srbija i Kosovo su u procesu dijaloga o normalizaciji odnosa, kojim posreduje Evropska unija i trebalo bi da rezultira njihovim pravno-obavezujućim sporazumom. Razgovori su blokirani od novembra 2018, kada su bivše kosovske vlasti premijera Haradinaja uvele carine na proizvode koje uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Ta mera je primenjena, kako je tada obrazloženo, kao reakcija na međunarodnu kampanju srpskih vlasti kojom agituju za povlačenje priznanja kosovske nezavisnosti. S druge strane, vlasti Srbije zbog nametnutih carina ne žele da učestvuju u dijalogu.

XS
SM
MD
LG