Linkovi

Vljora Čitaku odlazi sa funkcije ambasadorke Kosova u SAD


Kosovska ambasadorka u Sjedinjenim Američkim Državama Vljora Čitaku saopštila je da će se povući sa funkcije ambasadorke Kosova u SAD i da sebi neće dozvoliti da postane topovska hrana u borbi između Vlade Kosova i Predsedništva Kosova.

Čitaku je objavila na Fejsbuku da je svesna da može da bude opozvana samo na zahtev predsednika Kosova Hašima Tačija, ali da je donela odluku da ode sa funkcije ambasadorke da bi se ispunila zahtev kosovske vlade.

"Pozdrav iz Vašingtona. Pre nekoliko sati, istovremeno sa objavljivanjem vesti na Fejsbuku, primila sam mejl obaveštenja kojim ministar spoljnih poslova Gljauk Konjufca, traži od predsednika Kosova da podnesem ostavku na mesto ambasadora Kosova u SAD".

"Naravno, poštovaću zahtev Vlade Kosova. Iako razumem da po zakonu samo predsednik Kosova ima pravo da imenuje i razrešava ambasadore, dovoljna je već i dobro poznata činjenica da sam nepoželjna", poručila je Čitaku.

Prema njenim rečima, postavljena je za ambasadora preko političkog ključa i dodala da je sasvim prirodno da Vlada Kosova traži njenu smenu.

"Neću dozvoliti sebi da postanem topovska hrana u borbi između Vlade Kosova i Predsedništva Kosova. U ovom prelaznom periodu pokušaću da odgovorno ispunim sve obaveze, kao što sam to uvek činila. Nadam se da će se institucije Kosova brzo dogovoriti o mom nasledniku", istakla je Čitaku.

Poručila je i da će ambasadoru ili ambasadorki koji dođu na njeno mesto ponuditi punu i bezrezervnu saradnju. Ona je dodala da joj je bila privilegija da časno i odgovorno služi tri premijera i dva predsednika i da u SAD predstavlja Kosovo onako kako je najbolje znala. Istakla je da su njena inspiracija uvek bili i ostaće građani Kosova, koje je zastupala u Vašingtonu.

"Moje poruke u glavnom gradu SAD bile su upravo odjek njihovih priča o oporavku. Ne postoji večni ambasador. Samo Kosovo i služenje Kosovu su večni", zaključila je Čitaku.

XS
SM
MD
LG