Linkovi

Analitičari i građani Kosova: Kurti da posluša SAD, inače je završio karijeru


Premijer Kosova Aljbin Kurti u Skupštini Kosova, u Prištini, 3. februara 2020. godine (Foto: AP/Visar Kryeziu)
Premijer Kosova Aljbin Kurti u Skupštini Kosova, u Prištini, 3. februara 2020. godine (Foto: AP/Visar Kryeziu)

Premijer Kosova Aljbin Kurti treba da posluša stav Sjedinjenih Američkih Država i svog koalicionog partnera Demokratskog saveza Kosova i u potpunosti bez uslovljavanja ukine taksu od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hrecegovine, smatraju pojedini kosovski analitičari, ali i građani. U suprotnom, kako kažu, Kurtijeva politička karijera će najverovatnije biti završena.

Posle jučerašnjeg stava premijera Kosova Aljbina Kurtija da će Vlada Kosova ukinuti taksu od 100 odsto, ali ne u potpunosti, već postepeno u zavisnosti od ponašanja Srbije, kad je u pitanju odnos prema Kosovu i nezavisnosti Kosova, najpre se oglasio Avdulah Hoti, potpredsednik Vlade iz Demokratskog saveza Kosova.

On je kazao da odluka Kurtija da se 15. marta ukine taksa od 100 odsto samo na uvoz sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine nije odluka Vlade i da njegova partija neće ostati u vladi, ako ne bude bezuslovnog ukidanja takse.

Usledila je i poruka Ričarda Grenela izaslanika američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine.

“Ne podržavamo polumeru koju je doneo premijer Kurti. Naš stav je jasan carine moraju biti u potpunosti ukinute. Gospodin Kurti pravi ozbiljnu grešku i to je jasno predočeno predsedniku Tačiju u Beloj kući", objavio je Grenel na društvenoj mreži Tviter.

Građani Kosova, Srbi i Albanci, koji su govorili za Glas Amerike uglavnom smatraju da Aljbin Kurti treba da posluša stav Sjedinjenih Američkih Država.

Građani Prištine (Albanci)

„Ukoliko insistira Amerika da se to ukine onda nemamo razloga da to ne ukinemo, ali i Srbija treba da gleda kako popuštaju Albanci, treba i oni da popuštaju. Mislim da je 21. vek i da je vreme da se mirno ponašamo i jedni i drugi. Život je ipak život koji je mnogo lepši ukoliko se slažemo nego da se ne slažemo“.

„Mislim da treba da ukine, potpuno da ukine. On kad hoće posle tri meseca opet može da uvede u zavisnosti kako se ponaša Srbija. Posle tri meseca može vlada i 200 odsto da uvede“.

„Mislim da Aljbin Kurti mora da ukine takse, mora da ukine takse jer drugi način da idemo dalje mi nemamo“.

Građani Gračanice (Srbi)

„Premijer Aljbin Kurti ne bi trebalo da ostane pri svom stavu, već treba, ne da podlegne pritiscima, nego jednostavno da ukine bespravno uvedene takse“.

„Ja mislim da ih Amerika podržava, inače da Amerika stvarno pritiska kao što se u javnosti kaže on (Kurti) ne bi smeo to da radi. Normalno da mu savetujem da treba takse da se ukinu, krajnje je vreme zbog svih građana koji žive na Kosovu“.

"Kurti mora da popusti"

Novinar Goran Avramović mišljenja je da Aljbin Kurti nema mnogo manevarskog prostora i da će morati da posluša, što - kako je kazao - na prvi pogled izgleda, naredbu Ričarda Grenela i Sjedinjenih Američkih Država.

„Kao čovek koji se nalazi na vetrometini u ovom trenutku, po prvi put verovatno u svojoj karijeri, naravno, nije isto biti opozicija i vlast, on (Kurti) za početak mora da povede računa o tome da ne bude iščupan iz korena. Njegovoj vladi ionako analitičari nisu davali prevelike šanse da će dugo trajati. Bojim se da ako ne posluša, na kraju krajeva i stav svog koalicionog partnera, da će ta vlada trajati mnogo kraće nego što su i analitičari mislili“, kazao je Avramović za Glas Amerike.

Sličnog je mišljenja i analitičar Nedžemedin Spahiju.

“Naravno da treba da popusti i treba što pre da se krene sa dijalogom. Ukoliko on to ne popusti, Vlada će pasti, zbog toga što će LDK odmah da izađe iz vlade i do novih izbora bi bilo zakašnjenja u procesu dijaloga i to bi naravno značilo i kraj karijere za Kurtija”, rekao je za Glas Amerike Spahiju.

I profesor ustavnog prava Riza Smaka smatra da bi Aljbin Kurti trebalo da popusti, kad su takse od 100 odsto u pitanju.

„Da sam na njegovom mestu ja bih popustio. Očekujem da će da popusti i verovatno neće da ide tvrdoglavo, jer u politici nema tvrdoglavosti, uvek ima mesta za kompromis i za međusobno dogovaranje“, rekao je Smaka za Glas Amerike.

Taksu od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine uvela je Vlada Ramuša Haradinaja u novembra 2018. godine. Haradinajeva partija Alijansa za Budućnost Kosova i dalje se zalaže za to da taksa treba da ostane, dok Srbija ne prizna nezavisnost Kosova.

XS
SM
MD
LG