Linkovi

Aljbin Kurti najavljuje pokretanje procedure za razrešenje Hašima Tačija


Aljbin Kurti i Hašim Tači (Foto: RFE/RL)

Premijer Kosova Aljbin Kurti obavestio je predsednicu Skupštine Kosova Vjosu Osmani o, kako navodi, tajnom sporazumu koji je predsednik Kosova Hašim Tači potpisao sa bivšim sekretarom NATO-a Andersom Fog Rasmusenom.

Prema tom sporazumu, kako navodi Kurti, pripadnicima Kosovskih bezbednosnih snaga zabranjuju se aktivnosti na severu Kosova, bez dozvole KFOR-a. Kurti je najavio pokretanje procedure za razrešenje Tačija sa mesta predsednika Kosova.

Premijer Kosova Aljbin Kurti zatražio je od predsednice kosovskog parlamenta Vjose Osmani detaljnu analizu “tajnog” sporazuma od 19. aprila 2013. godine, prema kome je kako je kazao, predsednik Kosova Hašim Tači preneo na KFOR pravo veta nad svim budućim aktivnostima pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga na severu Kosova.

Tači je prema Kurtijevim rečima taj sporazum potpisao kao premijer Kosova sa tadašnjim sekretarom NATO-a Andersom Fog Rasmusenom.

Kurti je na konferenciji za novinare kazao da skrivanje jednog takvog sporazuma predstavlja flagrantno kršenje kojim treba da se bave pravosudne institucije.

"Sada je u rukama poslanika Skupštine Kosova, koji mogu da preduzmu dalje korake. Ja ne želim da vršim predrasude u vezi sa tim, ali moja je obaveza da o tome obavestim predsednika Skupštine, predsednika države i državnog tužioca", kazao je Kurti.

U pismu Vjosi Osmani, premijer Kosova objavio je i mišljenje kancelarije za ravna pitanja u njegovom kabinetu, čiji je zaključak da je Hašim Tači ozbiljno povredio Ustav.

"Uzimajući u obzir dokaze kojima raspolaže kancelarija premijera, kao i relevantne odredbe Ustava Kosova, postoje dovoljni razlozi da se zaključi da je predsednik Tači, u vreme dok je bio premijer, ozbiljno prekršio Ustav i da izvršenje prekršaja opravdava pokretanje ustavne procedure za njegovo razrešenje sa mesta predsednika Kosova“, zaključje Kurti.

Na današnju konferenciju za novinare premijera Kosova Aljbina Kurtija nisu bili pozvani srpski novinari.

Albanski mediji prenose da je pismo koje je Kurti uputio predsednici kosovskog parlamenta, poslato i predsedniku Kosova Hašimu Tačiju i glavnom kosovskom tužiocu Aleksandru Ljumeziju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG