Linkovi

Vučić i Tači se sastali u Beloj kući


Aleksandar Vučić i Hašim Tači, arhivska fotografija
Aleksandar Vučić i Hašim Tači, arhivska fotografija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kosova Hašim Tači sastali su se u ponedeljak u Beloj kući.

Vučić je izjavio je da su na sastanku sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, na kojem su bili i specijalni izaslanik predsednika SAD Ričard Grenel i savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajen, vođeni uobičajeni razgovori i da Beograd čeka ukidanje taksi da bi moglo da se razgovara o suštinskim stvarima.

On je rekao novinarima da kad god neko pokrene temu prekidanja kampanje povlačenja priznanja Kosova on kaže "Mi nemamo takav dogovor". Kako je naveo, onda je slušao drugu stranu kako je to važno, na šta je odgovorio da je od Albanaca tražio samo jednu stvar.

Sve vreme od Albanaca sam tražio samo jednu stvar - nemojte se kandidovati za različite međunarodne institucije i organizacije, nemojte nas terati da angažujemo sve naše kapacitete. Dajte dok razgovaramo da ne idete na dodatna priznavanja i pre svega na kandidavanja u Interpol, Unesko, da se dogovorimo oko toga i mi ćemo da stanemo, makar privremeno", rekao je Vučić.

On je istakao da to Albanci nikada nisu hteli i, kako je ukazao, nisu želeli dogovor.

“To je suština, a Srbija bez takvog dogovora na to ne može da pristane" , rekao je Vučić.

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je za Radio Slobodna Evropa da je sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beloj kući u Vašingtonu bio korektan, konstruktivan "bez nečeg posebnog", te da je bilo reči o "neophodnosti za mirovno rešenje pitanja između Kosova i Srbije, o mogućnosti postizanja konačnog sporazuma, a pokazana je dobra volja da stvari idu napred u interesu dve države, kao što je to bio slučaj sa sporazumima o avio i železničkoj liniji, o autoputu, ali i o pitanjima koja bi mogla biti od zajedničkog interesa više u ekonomskom nego u političkom smislu.”

Dvojica predsednika borave u Sjedinjenim Državama u odvojenim posetama. Vučić i Tači su u Vašingtonu, u odvojenim prilikama, razgovarali sa visokim američkim zvaničnicima, državnim sekretarom Majkom Pompeom, zamenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država i specijalnim izaslanikom SAD-a za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom.

Predsednici Kosova i Srbije glavni su pregovarači dve strane u dijalogu, koji se odvija posredstvom Evropske unije, i zamrznut je od novembra 2018. kada su bivše kosovske vlasti prevođene tadašnjim premijerom Ramušom Haradinajem uvele carine od sto odsto na uvozne proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je u petak je objavio predlog o postepenom ukidanju carina od sto odsto uvedenih novembra 2018. na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine - kao kontrameru na kampanju Srbije koju vodi za povlačenje priznavanja nezavisnosti Kosova.

Američki zvaničnici, međutim, pozivaju Kosovo da bezuslovno ukine carine uvedene u novembru 2018. na srpsku robu, dok je Beograd pozvan na okončanje kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Za manje od mesec dana, Sjedinjene Države posredovale su u postizanju dogovora o potpisivanju pisma o namerama između Srbije i Kosova o obnavljanju direktne aviolinije, železničkog saobraćaja i izgradnji autoputa.

XS
SM
MD
LG