Linkovi

Pompeo sa Tačijem: Podrška suverenom Kosovu i očekivanje ukidanja taksi


Kosovski predsednik Hašim Tači i američki državni sekretar Majk Pompeo (Foto: AP/Andrew Harnik)
Kosovski predsednik Hašim Tači i američki državni sekretar Majk Pompeo (Foto: AP/Andrew Harnik)

Američki državni sekretar Majk Pompeo sastao se u Vašingtonu sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

"Sekretar Pompeo potvrdio je snažno partnerstvo Sjedinjenih Država i Kosova, stalnu posvećenost vrednostima koje dele, kao i podršku suverenom i nezavisnom Kosovu", saopštila je Pompeova predstavnica za medije Morgan Ortagus.

U saopštenju je navedeno da je sekretar Pompeo ohrabrio Kosovo da iskoristi trenutak koji je nastao nakon nedavnog potpisivanja pisama o namerama o uspostavljanju avio, železničkih i drumskih veza između Beograda i Prištine.

"Sekretar je ukazao da očekuje da Kosovo ukine carine na uvoz iz Srbije - u svrhu povećavanja ekonomskih i komercijalnih dobrobiti građana obe zemlje - što je ključni korak oživljavanja pregovora o sveobuhvatnoj normalizacijii odnosa", navela je Ortagus.

Navedeno je i da je Sekretar Pompeo čestitao Kosovu na uspešno održanim izborima u demokratskoj atmosferi i formiranje vlasti, ukazao na značaj razvoja vladavine prava i ekonomskog razvoja - što će, kako je saopšteno, osigurati napredak Kosova.

Takođe, Pompeo je potvrdio podršku Specijalnom sudu za ratne zločine počinjene na Kosovu koji, kako je ukazao, obavlja sušinski posao čija je svrha zadovoljavanje pravde za žrtve i jačanje vladavine prava.

Tači posle susreta sa Pompeom: Donositi odluke u prilog strateškog partnerstva sa SAD

Prethodno je iz kabineta predsednika Kosova Hašima Tačija saopšteno da su dvojica zvaničnika razgovarala o dijalogu Kosova i Srbije, kao i saradnji i podršci Sjedinjenih Država.

Nakon susreta Tači je govorio za albanski servis Glasa Amerike - a jedno od pitanja koje mu postavljeno bilo je da li će Kosovo biti kažnjeno ukoliko ne ukine carine od sto odsto uvedene na proizvode koje uvozi iz Srbije i BiH.

Predsednik Kosova Hašim Tači odgovorio je da je američki stav jasan - Kosovo treba da pokaže da je spremno da obezbedi američku podršku svom ekonomskom razvoju.

“Mislim da kosovske političke stranke i vlada treba da donose odluke koje idu u prilog jačanja strateškog partnerstva sa SAD. Nije mudro sukobljavati se i tako nauditi strateškim odnosima sa SAD, NATO i Evropskom unijom”, rekao je Tači.

Kosovski predsednik je rekao da ceni lično zalaganje sekretara Pompea, ali i pisma koja je njemu i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, uputio američki predsednik Donald Tramp. U tim pismima, rekao je Tači, Tramp je istakao na neophodnost postizanja konačnog dogovora između Kosova i Srbije. To bi, kako je ukazao, značilo trajan mir i međusobno priznavanje dve zemlje.

“Potuno sam uveren da će pod vođstvom predsednika Trampa, značajnu ulogu sekretara Pompea, dinamike i inventivnosti koju je ambasador Ričard Grenel uneo u ovaj proces, tako nešto ostvarivo. Naravno i drugi evropski partneri treba da slede dinamičnu i lidersku ulogu SAD”, rekao je Tači.

Predsednik Kosova rekao je i da je od sekretara Pompea zatražio da Sjedinjene Države nastave lidersku ulogu, što mu je, kako tvrdi, američki državni sekretar i obećao.

"Istovremeno sam iskazao spremnost Kosova da bude deo NATO-a što je pre moguće - jer imamo profesionalnu i multietničku vojsku u skladu sa standardima Severnoatlantske alijanse”, ukazao je Tači.

Kosovski predsednik je ukazao da je potpuno uveren da će SAD nastaviti da podržavaju druge korake Kosova, posebno ulazak u Program partnerstva za mir, a zatim i u NATO.

Srbija i Kosovo su u procesu dijaloga o normalizaciji odnosa, kojim posreduje Evropska unija i trebalo bi da rezultira njihovim pravno-obavezujućim sporazumom. Razgovori su blokirani od novembra 2018, kada su bivše kosovske vlasti premijera Haradinaja uvele carine na proizvode koje uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Ta mera je primenjena, kako je tada obrazloženo, kao reakcija na međunarodnu kampanju srpskih vlasti kojom agituju na povlačenje priznanja kosovske nezavisnosti. S druge strane, vlasti Srbije zbog nametnutih carina ne žele da učestvuju u dijalogu.

Norkvist i Tači razgovarali o vojnoj saradnji SAD i Kosova

Prethodno je Dejvid Norkvist, zamenik američkog sekretara odbrane, u prestonici SAD-a razgovarao sa kosovskim predsednikom Tačijem, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Norkvist je, navodi se u saopštenju, istakao da je za bezbednost u Jugoistočnoj Evropi vitalno da Kosovo što pre postane član NATO-a.

Hašim Tači je, saopšteno je iz njegovog kabineta, zahvalio Norkvistu na podršci Bezbednosnim snagama Kosova, založivši se za još intenzivniju saradnju.

"Kosovo ima svoju profesionalnu vojsku, po NATO standardima, koja je spremna za učešće u humanitarnim i mirovnim misijama u svetu, rame uz rame sa Sjedinjenim Američkim Državama", rekao je kosovski predsednik, navedeno je u saopštenju iz njegovog kabineta.

Predsednik Kosova Hašim Tači boravi u Sjedinjenim Država u poseti tokom koje je razgovarao sa Metjuom Palmerom, izaslanikom Stejt departmenta za Zapadni Balkan. Prethodno je učestvovao u dve debate, u Atlantskom savetu i Brukings institutu, i susreo se sa prestavnicima Heritidž fondacije i Vilson centra.

XS
SM
MD
LG