Linkovi

Ukidanje taksi odgovara i srpskoj i kosovskoj privredi


Beograd ne mora da odgovori na zahtev kosovskog premijera Aljbina Kurtija, ali bi prekid ili moratorijum Srbije na kampanju za povlačenje priznanja Kosova bio shvaćen kao pozitivan signal i znak dobre volje za nastavak dijaloga - ocenjuju analitičari u Beogradu najnoviji razvoj situacije između Srbije i Kosova

Dragiša Mijačić, direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj, smatra da takva odluka Beograda ujedno i otvara prostor za postizanje nekog sporazuma u nekom doglednom vremenu.

Dragiša Mijačić, direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj. (Foto: Rade Ranković, VoA)
Dragiša Mijačić, direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj. (Foto: Rade Ranković, VoA)

"Ja verujem da zvanični Beograd neće pristati na to, ali mislim da će se staviti moratorijum na tu aktivnost, makar u nekom periodu do juna meseca, kada se očekuje možda i neki konkretniji sporazum između Beograda i Prištine", ističe Mijačić u razgovoru za Glas Amerike.

"Kurti je do sada imao prilično tvrde izjave koje se tiču dijaloga sa Srbijom, i vrlo verovatno ukoliko bi Beograd pokazao neku sličnu volju, neki privremeni rok u kom se ne bi traila nova priznanja, da bi to svakako bilo dobro prihvaćeno", kaže Igor Novaković iz ISAC-a.

Igor Novaković, ISAC (Foto: Rade Ranković, VoA)
Igor Novaković, ISAC (Foto: Rade Ranković, VoA)

On ukazuje da pozicija kosovskog premijera Aljbina Kurtija nije previše stabilna i da su razna politička iznenađenja u Prištini moguća. Po njegovom mišljenju, odluku Kurtija treba posmatrati i u svetlu političke scene Kosova:

"Mislim da to što je on tražio i način na koji je definisao ukidanje taksi, odnosno njihovu obustavu prvo na primarne proizvode, a potom i obustavu na tri meseca, je u stvari jedan vid balansiranja zato što on pokušava da ne ispadne osoba koja lako popušta. A sa druge strane i da da signal da je spreman da sarađuje", ocenjuje Novaković u izjavi za Glas Amerike.

Iako se odluka o ukidanju taksi za početak odnosi na sirovine koje su važne kosovskoj privredi, po mišljenju Mijačića ukidanje taksi će prijati ekonomijama i Kosova i Srbije.

"Skidanje taksi odgovara i srpskoj i kosovskoj privredi. Neka roba pogoduje više srpskoj strani, neka roba pogoduje više kosovskoj strani. Sva roba koja se proizvede u Srbiji ona se i proda na Kosovu, tako i od prodaje te robe kosovska provreda i kosovsko društvo ima svoje koristi", naglašava Mijačić.

Sa druge strane, kao oštra kritičarka aktuelnih vlasti u Beogradu, novinarka Danasa Snežana Čongradin smatra da bi Srbija, i bez zahteva Prištine, trebalo da prekine sadašnju politiku prema Kosovu.

Snežana Čogradin, novinarka dnevnika Danas (Foto: Rade Ranković, VoA)
Snežana Čogradin, novinarka dnevnika Danas (Foto: Rade Ranković, VoA)

"Srbija nije u poziciji da bilo šta traži. Tek kada bude učinila nekoliko koraka koji su dobronamerni, ljudski i humani u odnosu na Kosovo tek tada bi, čini mi se, trebalo razgovarati o tim nekim finesama koje tiču uređenja kosovskog društva i budućih kosovsko-srpskih odnosa", smatra Čongradin.

Na potezu nisu ni Beograd, ni Priština - na potezu je pre svega Amerika, jer su zahvaljujući angažovanju SAD odnosi Srbije i Kosova pokrenuti sa mrtve tačke. Možda je skori odlazak Vučića i Tačija u Vašington prava prilika za nove dobre vesti sa Balkana.

XS
SM
MD
LG