Linkovi

Tači o susretu s Vučićem u Vašingtonu: Snažan povratak SAD u proces


Predsednik Kosova Hašim Tači na današnjoj konferenciji za novinare (Foto: VOA)
Predsednik Kosova Hašim Tači na današnjoj konferenciji za novinare (Foto: VOA)

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da sastanak koji je u Vašingtonu imao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i američkim zvaničnicima, označava snažan povratak SAD u proces postizanja mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije.

O svojoj poseti Vašingtonu, Tači je javnost upoznao na konferenciji za novinare, pošto je predsednica kosovskog parlamenta Vjosa Osmani odbila njegov zahtev da za danas zakaže sednicu Skupštine, na kojoj bi govorio o susretima u Americi.

Tači je rekao da se sa Vučićem u Vašingtonu sastao na poziv Ričarda Grenela izaslanika američkog predsednika za pregovore Beograda i Prištine, i u prisustvu Roberta O'Brajana, savetnika za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa. Taj sastanak je - prema Tačijevim rečima - bio jedan od najznačajnijih tokom njegove posete Vašingtonu iz nekoliko razloga.

„Prvo, sastanak označava snažan povratak Sjedinjenih Država u proces postizanja mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije. To smo svi želeli na Kosovu. Sećam se koliko smo radili na tome ne samo da povećamo američko prisustvo u procesu, već da bismo omogućili Vašingtonu da odigra ključnu ulogu u ovom procesu. Drugo, sastanak označava spremnost za nastavak procesa posle stagnacije koja traje duže od godinu dana. Treće, sastanak u Vašingtonu je važan, jer olakšava postizanje sporazuma i čini realnijim mogućnost za trajni sporazum", rekao je predsednik Tači.

On je pozvao sve političke snage na Kosovu da se uključe u proces dijaloga kako bi se taj proces uspešno završio.

„U pitanju je Kosovo, budućnost Kosova u miru, dostojanstvu, prosperitetu. Ovde nema razlike između stranaka, između pojedinaca. Svi imamo ovu obavezu. Građani očekuju to od svih lidera. I danas sve pozivam na političko jedinstvo i koordinaciju naših koraka".

Tači je kazao da Kosovo nema vremena za gubljenje i da je zato angažovano na postizanju trajnog mirovnog sporazuma sa Srbijom, koji treba da dovede do recipročnog priznavanja i učlanjenja Kosova u Ujedinjene nacije, kao i da ubrza put ka NATO-u i EU. Međutim Tači je istakao da kašnjenje u ovim procesima nije u interesu Kosova, da je potrebno iskoristiti ponuđenu priliku i preduzeti veliki strateški korak.

“Imamo predsednika Trampa koji je skrenuo pažnju na Kosovo i region. Kosovo nije uživalo takvu pažnju od proglašenja nezavisnosti. Imamo američkog izaslanika Grenela koji hrabro gura dijalog napred i verovatnoću da se postigne dogovor. Ovo je novi zamah koji moramo iskoristiti ".

Predsednik Kosova zatražio je od predsednice Skupštine Kosova Vjose Osmani da zakaže vanrednu sednicu parlamenta na kojoj bi poslanicima predstavio rezultate njegove posete Sjedinjenim Američkim Državama. Međutim od predsednice parlamenta je dobio odgovor da, jedan takav zahtev skupštini treba da se pošalje nekoliko dana unapred, kako bi parlament imao dovoljno vremena da organizuje sednicu.

XS
SM
MD
LG