Linkovi

Metju Palmer: Američki pristup prema Zapadnom Balkanu se neće promeniti


Palmer: Sjedinjene Države posvećene partnerstvu za Zapadnim Balkanom
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

Palmer: Sjedinjene Države posvećene partnerstvu za Zapadnim Balkanom

Sjedinjene Države posvećene su partnerstvu sa zemljama Zapadnog Balkana i njihovoj evropskoj perspektivi”, izjavio je Metju Palmer zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik američke administracije za to područje.

Palmer je u intervjuu albanskom servisu Glasa Amerike rekao da se taj pristup neće promeniti.

Znate, ne želim da pokušavam da predvidim šta će raditi naredna administracija – ali napomenuću da poslednjih dvadest sedam godina radim na Zapadnom Balkanu u demokratskim i republikanskim američkim administracijama. Američki pristup regionu bio je dosledan od administracije do administracije, jer su naši interesi dosledni od administracije do administracije. Naša vizija zapadnog Balkana predstavlja skup zemalja koje su u miru jedna sa drugom, sa svojim susedima, država koje su stabilne, prosperitetne i integrisane u evropske i evroatlantske institucije. Tu posebno mislim na NATO i Evropsku uniju”, rekao je Palmer.

U vezi sa dijalogom Kosova i Prištine, američkom angažmanu i mogućnostima za postizanje političkog sporazuma dve strane, koje o normalizaciji odnosa pregovaraju gotovo deceniju, američki diplomata je ukazao da su Sjedinjene Države dosledno angažovane u tom procesu.

Bavimo se time iz dana u dan na više nivoa, uključujući i u septembru ovde u Vašingtonu, na najvišem nivou vlade Sjedinjenih Država. Posvećenost partnerstvu sa Srbijom i Kosovom i evropskoj perspektivi obe zemlje neće se promeniti. Mi ćemo sarađivati sa Beogradom i Prištinom u podršci normalizacije njihovih odnosa i njihovog evropskog puta", ukazao je Metju Palmer.

Na pitanje da li će se nešto u američkom pristupu tom procesu nešto menjati, s obzirom na to da je aktuelna američka administracija bila usredsređena na ekonomsku normalizaciju, dok se od buduće očekuje nešto tradicionalniji odnos prema tom pitanju – Palmer uverava da se osnove američkog pristupa tom i drugim procesima ne menjaju, bez obzira na promene administracije.

Znate, administracije se razlikuju. Ali, osnove američkog pristupa Zapadnom Balkanu, podrška evropskom putu, članstva u NATO za one države koje to žele, kao i podrška međusobnoj saradnji zemalja Zapadnog Balkana u suočavanju sa zajedničkim izazovima – poput Kovida - ne vidim da će se promeniti. Dakle, Sjedinjene Države će ostati angažovane na Zapadnom Balkanu. Ostaćemo pouzdan partner zemljama Zapadnog Balkana i bićemo posvećeni stabilnosti, prosperitetu i miru širom tog regiona”, naglasio je Metju Palmer zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik američke administracije za Zapadni Balkan.

Dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, nastavljen je 16. jula u Briselu posle pauze od dvadeset meseci. Prekinut je novembra 2018. kada je vlada tadašnjeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja uvela takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Značajnije angažovanje Sjedinjenih Država u dijalogu Kosova i Srbije, posredstvom specijalnog izaslanika američkog predsednika Ričarda Grenela, rezultiralo je time da Avdulah Hoti i Aleksandar Vučić, glavni pregovarači dve strane su uz posredovanje SAD-a i predsednika Donalda Trampa, 4. septembra, potpišu sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa u Beloj kući u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG