Linkovi

Dva proizvođača lekova iz SAD nastavila testiranja za vakcinu protiv korone


Dobrovoljac prima vakcinu kao učesnik u studiji izrade vakcine protiv Kovida 19, u Istraživačkom centru Amerike, u Holivudu, Florida.
Dobrovoljac prima vakcinu kao učesnik u studiji izrade vakcine protiv Kovida 19, u Istraživačkom centru Amerike, u Holivudu, Florida.

Dva proizvođača lekova objavila su u petak da obnavljaju testiranje svojih kandidata za vakcine u SAD.

Testiranje kandidata za vakcinu Astra Zeneke obstavljeno je početkom septembra, dok je studija za vakcinu Džonsona i Džonsona pauzirana na početku protekle nedelje. Obe kompanije imale su dobrovoljca kod koga se razvilo ozbilno stanje, što je zahtevalo preispitivanje bezbednosnih podataka.

Te dve vakcine protiv koronavirusa su među ostalih nekoliko kandidata koji se nalaze u finalnom stadiumu testiranja, što je poslednja stepenica pre nego što se zatraži odobrenje regulatornog tela.

Proizvođači lekova saopštili sui da su dobili odobrenje u petak iz Uprave za hranu i lekove za ponovno započinjanje testora u SAD.

Takva privremena zaustavljanja ispitivanja lekova i vakcina su relativno česta - u istraživanjima koja uključuju hiljade učesnika, neki će se verovatno razboleti.

Pauziranje studije omogućava istraživačima da utvrde da li je bolest neželjeni efekat ili slučajnost.

Testiranje vakcine Astra Zeneka, razvijene sa Univerzitetom Okford, već je nastavljeno u Velikoj Britaniji, Brazilu, Južnoj Africi i Japanu.

"Ponovno pokretanje kliničkih ispitivanja širom sveta je sjajna vest, jer nam omogućava da nastavimo sa naporima na razvoju ove vakcine kako bismo pomogli u pobedi ove strašne pandemije", rekao je u izjavi Paskal Soriot, izvršni direktor Astra Zeneke.

U studiji Astra Zeneke učestvuje 30.000 ljudi u SAD-u, od kojih neki dobijaju vakcinu, a drugi lažne injekcije.

Testiranje je zaustavljeno nakon što je jedan britanski učesnik razvio ozbiljne neurološke simptome u skladu sa retkim zapaljenjem kičmene moždine nazvanim poprečni mijelitis.

Testiranje Astra Zenece takođe je bilo pauzirano ranije tokom leta.

Džonson i Džonson su sapštili da se uskoro pripremaju za ponovno regrutovanje za američku studiju vakcina.

U izjavi, kompanija nije otkrila prirodu bolesti dobrovoljca, ali je rekla da temeljna procena "nije pronašla dokaze da je kandidat za vakcinu izazvao događaj".

Kompanija je dodala da pregovara sa drugim regulatornim telima širom sveta o nastavku testiranja u njihovim zemljama.

XS
SM
MD
LG