Linkovi

Amerikanac dva puta zaražen Kovidom, drugi put teži simptomi


Nacionalni instituti za zdravlje objavili su u februaru 2020. sliku novog koronavirusa SARS-CoV-2
Nacionalni instituti za zdravlje objavili su u februaru 2020. sliku novog koronavirusa SARS-CoV-2

Slučaj Amerikanca koji je dva puta zaražen Kovidom 19 pokazuje da se još mnogo toga ne zna o imunom odgovoru tela na virus, a takođe se otvaraju nova pitanja o vakcinaciji, saopštili su naučnici u utorak.

25-godišnji muškarac iz Rina u Arizoni testiran je pozitivan u aprilu, sa blagim simptomima bolesti ali se onda ponovo razboleo krajem maja i drugi put mu je stanje bilo ozbiljnije, navodi se u izveštaju u medicinskom žurnalu Lanset.

Izveštaj je objavljen samo nekoliko sati nakon što je predsednik Donald Tramp koji je ranije ovog meseca zaražen Kovidom i hospitalizovan nekoliko dana, izjavio da veruje da sada ima imunitet i oseća se “veoma moćno.”

Naučnici kažu da, dok su poznati slučajevi reinfekcija po svemu sudeći retki – a mladić iz Nevade se oporavio – takvi slučajevi su zabrinjavajući. Drugi izolovani slučajevi ponovljenih infekcija su prijavljeni širom sveta, uključujući Aziju i Evropu.

"Sve je jasnije da su reinfekcije moguće, ali ne znamo koliko će se one često događati”, izjavio je Sajmon Klark, stručnjak za mikrobiologiju na britanskom Univerzitetu Reding.

"Ako ljudi mogu da se lako ponovo inficiraju, to bi moglo da utiče na programe vakcinisanja kao i naše razumevanje kada i kako će se ova pandemija okončati”.

Još se ne zna dovoljno

Lekari pacijenta iz Nevade, koji su prvi put prijavili slučaj u jednom izveštaju u avgustu, kažu da je sofisticirano testiranje pokazalo da su tipovi virusa u dve infekcije bili genetski drugačiji. “Ta otkrića potvrđuju da mi još ne znamo dovoljno o odgovoru imuno sistema na ovu infekciju”, kaže Pol Hanter, professor medicine na britanskom Univerzitetu Istočne Anglije.

Kako sprečiti širenje virusa
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00

Brendan Ren, professor vakcinologije na Londonskoj školi higijene i tropske medicine, izjavio je da je slučaj iz Nevade peti potvrđeni slučaj ponovljene infekcije na svetu.

"Pokazatelji da je moguće ponovo se zaraziti virusom SARS-CoV-2 možda nagoveštavaju da vakcina za Kovid-19 neće pružati potpunu zaštitu”, kaže on. “Međutim, imajući u vidu da na svetu ima više od 40 miliona slučajeva, ti retki primeri reinfekcija su mali i ne bi trebalo da utiču na napore da se razvije vakcina."

XS
SM
MD
LG