Linkovi

Izborni zvaničnici: Izbori 3. novembra najbezbedniji u istoriji SAD; Tramp se slaže, ali i osporava


ARHIVA - Demokratski i republikanski posmatrači prate brojanje glasova u Alentaunu u Pensilvaniji, 6. novembra 2020. (Foto: AP/Mary Altaffer)
ARHIVA - Demokratski i republikanski posmatrači prate brojanje glasova u Alentaunu u Pensilvaniji, 6. novembra 2020. (Foto: AP/Mary Altaffer)

Koalicija federalnih i državnih zvaničnika nije našla nikakve dokaze da su glasovi na predsedničkim izborima prošle nedelje bili menjani ili ugroženi na bilo koji način, čime su odbačene tvrdnje predsednika Donalda Trampa i mnogih njegovih pristalica o rasprostranjenim prevarama. Tramp je na Tviteru u petak osporio te zaključke.

U saopštenju koje je objavljeno u četvrtak kasno uveče, zvaničnici američke vlade i stručnjaci koji koordinišu sajberbezbednost izbora, a koji rade u Sekretarijatu za unutrašnju bezbednost, proglasili su izbore 3. novembra najbezbednijim u američkoj istoriji. Ta ocena predstavlja do sada najdirektnije odbacivanje Trampovih pokušaja da podrije integritet izbora, i potvrđuje ono što su protekle nedelje ponavljali stručnjaci za izbore i državni zvaničnici - da su izbori protekli bez problema i bez ozbiljnijih nepravilnosti.

“Iako znamo da postoje mnoge neosnovane tvrdnje i prilike za širenje pogrešnih informacija o našem izbornom procesu, možemo da vas uverimo da imamo maksimalno poverenje u bezbednost i integritet naših izbora, a trebalo bi da ga imate i vi", navodi se u saopštenju. "Kada imate pitanja, obratite se izbornim zvaničnicima kao pouzdanim osobama budući da su oni ti koji sprovode izbore".

Predsednik Tramp na Tviteru je osporio saopštenje.

"Godinama demokrate pričaju kako su naši izbori bili nezaštićeni i namešteni. Sada kažu da je Trampova administracija obavila sjajan posao pa su izbori 2020. bili najbezbedniji ikada. To je zapravo tačno, osim onoga što su uradile demokrate. Namešteni izbori!", napisao je Tramp.

Tviter je označio da je izneta tvrdnja o izbornoj prevari - osporena.

Saopštenje je izdala Agencija za bezbednost sajber prostora i infrastrukture (CISA), koja je zadužena za zaštitu federalnih izbora, a na Tviteru ga je objavio njen direktor Kris Krebs. Nekoliko sati ranije, agencija Rojters objavila je tekst da je Krebs svojim saradnicima rekao da očekuje da će ga predsednik Tramp otpustiti. Krebs je na Tviteru odlučno uveravao Amerikance da su izbori bili bezbedni i da će njihovi glasovi biti prebrojani.

“Amerikanci, imamo puno poverenje da su vaši glasovi bili zaštićeni i vi sami treba da verujete u to", naveo je.

Autori saopštenja kažu da nisu našli nikakve dokaze da je bilo koji izborni sistem brisao ili menjao glasove ili bio kompromitovan na bilo koji način. Navode da sve države koje su imale tesne rezultate imaju dokumentaciju na papiru, koja omogućava da se ponovo prebroji svaki glas, ako to bude potrebno, i "idenitifikuju i isprave eventualne greške".

“Izbori 3. novembra su bili najbezbedniji u američkoj istoriji. U ovom trenutku, izborni zvaničnici pregledaju i dva puta proveravaju ceo izborni proces pre finalizacije rezultata", navodi se u saopštenju.

Ova poruka je u snažnoj suprotnosti sa Trampovim navodima o prevarama i mnogobrojnim problemima za koje tvrdi da su mogli da utiču na ukupni rezultat.

Problemi na koje su ukazali Trampov izborni štab i njegovi saradnici su tipični za svake izbore: problemi sa potpisima, zaštićenim, dvostrukim kovertima, i poštanskom žigu sa datumom na glasovima koji su pristigli poštom, a postoji mogućnost i da je mali broj listića izgubljen. Budući da demokrata Džo Bajden u ključnim državama vodi sa više hiljada glasova, nijedno od tih pitanja nije moglo da utiče na ishod izbora.

Trampova kampanja je takođe pokrenula tužbe navodeći da republikanski posmatrači nisu mogli da prate proces glasanja. Mnoge od tih žalbi su odbacile sudije, ponekad u roku od nekoliko sati nakon što su podnete. Nijedna od žalbi nije pružila dokaze da je, zbog toga na šta se poziva, došlo do promene konačnog rezultata.

XS
SM
MD
LG